Od kolektivní imunity se vzdalujeme, tvrdí Flegr. Vojtěchovi poslal jasný vzkaz

K věci 10.9.2021

Od kolektivní imunity jsme daleko a vzdalujeme se od ní. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Infekce se nyní rozjíždí rychleji než ve stejné době před rokem,“ uvedl a ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) vzkázal, že skutečné počty nakažených se výrazně liší od těch oficiálně oznamovaných.

Vojtěch řekl, že pokud bude 50 hospitalizovaných denně, koronavirová opatření se přitvrdí. „Neměli bychom čekat, až budou takovým tempem přibývat nemocní v nemocnicích. Hlavně kvůli tomu, že budou muset být tvrdší opatření. Teď můžeme udělat docela mírná opatření, která to mohou zpomalit. Jde například o shromažďování lidí v místnostech nebo na venkovních akcích. To jsou věci, které nás tolik bolet nebudou,“ řekl Flegr s tím, že takové rozhodnutí politici vzhledem k říjnovým volbám nejspíš neudělají.

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že kdyby loni před Vánoci nedošlo k rozvolnění a vláda by na nástup koronaviru na podzim zareagovala rychleji, mohlo zemřít o polovinu lidí méně. Ke čtvrtku v Česku zemřelo 30 413 lidí. „Jde o přiznání viny politického establishmentu, což dneska naprostá většina neudělala. Kdyby věděl, co se na nás řítí, asi by zareagoval trošičku lépe i s řadou jiných politiků. Není to 30 tisíc mrtvých. Je to se započtením nadúmrtí a odečtením podúmrtí. Když byla opatření, ale neumíralo se na covid, byla podúmrtí. Jinak se to blíží ke 40 tisícům mrtvých,“ prozradil evoluční biolog.

Kolektivní imunita

Během rozhovoru také padla otázka, zda je Česko na spodní hranici kolektivní imunity. „Nejsme. Na hranici kolektivní imunity jsme byli v létě, kdy bylo méně kontaktů, více sluníčka a vlhčí vzduch. Tam jsme balancovali, proto se reprodukční číslo dlouho drželo kolem jedničky. Nyní vidíme, že nejsme na hranici kolektivní imunity. Teď se infekce rozjíždí rychleji než ve stejné době před rokem,“ pokračoval Flegr. „Od kolektivní imunity jsme daleko a vzdalujeme se od ní. Mnohem méně se očkuje a více lidí se vzdaluje od doby, co se nakazili, nebo byli očkovaní,“ dodal.

Flegra děsí, jakým způsobem se udělalo testování dětí ve školách. „Je to alibismus. Ví se, že antigenní testy najdou třetinu nakažených, když to dělá odborník. Když si žáček zašmrdlá v nose, výtěžnost bude menší. Počítejme ale s třetinou. když jsme měli 11 nakažených na 100 tisíc žáčků, znamená to, že to je ve skutečnosti 33 nakažených na 100 tisíc, a to vůbec není málo,“ vysvětlil Flegr.

„Pokud vím, pan ministr říkal něco o tom, že když číslo bude nad 25, testy budou pokračovat. Pane ministře, dovoluji si vzkázat, že to bylo asi 33,“ řekl evoluční biolog s tím, že vychází z údajů velké laboratoře, kde z 800 vzorků našli pozitivní jeden. „Udělalo se to chybně. Mělo se teď s odstupem 14 dnů udělat PCR testování a ne hurá akce se třemi testy. Vyšlo by to levněji. Dnes se dá rutinně dělat za 200 korun test. Kdyby se to dělalo ve velkém a pravidelně, cena by byla 100, spíše pod 100 korun,“ má jasno Flegr.

Českým regulátorům nevěřím

Očkování je podle evolučního biologa naprosto zásadní. „Už našim politikům nevěřím. Předpokládám, že udělají to nejhorší rozhodnutí, jaké bude v dispozici. Je to v našich rukách. Nespoléhejte na stát, chraňte sebe a své okolí a nechte se naočkovat. Vidíme, že vedlejší nepříznivé projevy vakcíny jsou minimální. V porovnání s nepříznivými projevy covidu je to zanedbatelné. Pomohou úplně všem, včetně dětem od 12 let,“ apeloval Flegr.

S vakcinací mladších 12 let by Flegr počkal. „Zatím nevíme správné dávkování. Věřím regulátorům v Americe, nevěřím našim (českým), protože mám pocit, že spíš hájí zájmy komerčních společností,“ sdělil.

Tagy: