Začíná platit zákaz nočního vycházení: Jak se nové opatření dotkne bezdomovců?

Bezdomovci řeší kam složí hlavu při zákazu nočního vycházení. Ve Valašském Meziříčí je mezi nimi 13 nakažených

Od středeční půlnoci vstupuje v platnost zákaz vycházení, který bude zahrnovat časový úsek mezi devátou hodinou večerní a pátou ranní. Lidé můžou jít v noci ven, jen pokud jdou do práce, na nutné ošetření nebo vyvenčit psa. Novým opatřením se budou muset přizpůsobit také lidé bez domova. Navíc i mezi nimi se šíří koronavirus. Například ve Valašském Meziříčí se již nakazilo třináct bezdomovců.

Pan Luděk je na ulici dvacet let. V tom, co bude dělat dnes v noci, má jasno. „Asi vycházet nebudeme. Nebo půjdeme za svými potřebami. A když nás seberou, tak nás seberou a aspoň nás někam umístí, do tepla třeba,“ řekl. Kam v noci půjde, řeší i Tomáš. Má obavy, že nenajde místo v ubytovnách pro lidi bez domova. „Všude je buď plno, nebo už nemají místo. Musím stejně stát venku a čekat, být venku,“ sdělil.

Také kvůli zhoršujícímu se počasí se pomalu začínají plnit i ubytovny, které Armáda spásy provozuje. „Ta kapacita v našich noclehárnách jaksi není nafouknutelná. V úvahu to připadá, když město, jako třeba město Praha, přijde s další budovou, kterou je schopno uvolnit jako ubytování pro lidi bez domova,“ uvedl Jan František Kupka, národní vedoucí Armády spásy.

„Připravují se další kapacity. Jednak jsme nechali něco otevřeného od jara. Kapacita je větší, něž byla loni, a my ji teď znovu posílíme o zimní opatření,“ vysvětlila Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví. Na jaře některá města přeplněné noclehárny řešila i stavbou stanových městeček. Například Praha nic podobného nyní neplánuje.

Způsob kontrol ohledně dodržování zákazu nočního vycházení u lidí bez domova řeší i policie. „Budeme využívat především místní a osobní znalosti a veškeré případy budeme řešit individuálně. Principem vládních nařízení je především zamezit shlukování se na veřejných prostorách. Jakékoliv další řešení například s osobami bez domova bude postavené vždy na této logice, na tomto principu,“ řekl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Ve Valašském Meziříčí trpí covidem 13 bezdomovců

Jak se postarat o lidi bez domova během vládních opatření a nadcházející zimy, neřeší pouze Praha. Ve Valašském Meziříčí řeší i umístění nakažených bezdomovců koronavirem. V současné době mezi nimi město eviduje třináct nakažených. „Hledali jsme řešení jako město a připravili jsme ubytovnu na Žerotínově ulici. Nikdo nám v tuhle chvíli není schopen dát lidi, kteří by nám pomohli, takže to řešíme vlastními silami. Do první linie tak dobrovolně nastoupili zaměstnanci kulturních zařízení, kteří jsou momentálně bez práce,“ uvedl starosta Robert Stržínek.

Dobrovolníci s pomocí hygieniků rozdělili celý dům na čistou a špinavou zónu. Nyní se učí pracovat v ochranných oblecích. Nakažení klienti sociálního centra jsou zatím s jejich prací spokojeni. „Tady se máme dobře, akorát že to je takové nudné. Jsme sice pozitivní, ale máme lehký průběh, nikomu nic není. Jídla tady máme dost, pro mě je to až moc jídla,“ vysvětlila Eva Perutková, nakažená klienta ze sociálního centra.

Náklady na provoz covidového domu starosta odhaduje na několik set tisíc korun. „Když jsme se ptali krajského krizového štábu, jak to bude s hrazením těchto nákladů, tak nám odpověděli jedno jediné. Všechno jde za městem Valašské Meziříčí. Kroutím hlavou, myslím si o tom své,“ dodal Stržínek.

Nouzové centrum prý bude ve Valašském Meziříčí v provozu minimálně čtrnáct dní.

Tagy: