Odborník o vakcíně Sputnik V: Nebojme se jí, ruská vakcinační škola je vyhlášená

Ruská vakcína Sputnik V

K věci 1.2.2021

Dodávky a schvalování vakcín proti koronaviru rezonují českou společností. Tématu se v pořadu K věci věnoval výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Podle něj bychom se například neměli bát ruské vakcíny Sputnik V, pokud ji Evropská léková agentura uzná za účinnou a bezpečnou.

Dvořáček je ředitelem asociace od roku 2011. Podle jeho zkušeností není nijak unikátní, že u některých léčiv dojde k problémům s dodávkami, nebo výpadkům. Situace ohledně očkování proti koronaviru je ale jiná například tím, že celý svět čeká na vakcínu a tlak na farmaceutické firmy v kontextu výroby a finální registrace očkovací látky je enormní.

Tři společnosti – Pfizer, Moderna a AstraZeneca, jejichž vakcíny jsou schváleny v Evropské unii, snížily dodávky. „Já si myslím, že ani Evropa nemá zásadním způsobem krácenou dodávku od společnosti Pfizer. Uvidíme, jak budou vypadat dodávky od společnosti AstraZeneca. Sice je kolem toho spousty – řekněme – diskuzí a napětí, ale já jsem přesvědčený, že v momentě, kdy začne AstraZeneca také dodávat, velmi rychle se situace stabilizuje,“ sdělil Dvořáček s tím, že první dodávky od AstraZeneca se v Česku očekávají příští týden.

Na případné schválení Evropskou lékovou agenturou čeká i ruská vakcína Sputnik V. „Já předpokládám, že v řádu několika týdnů bychom se mohli dočkat registrace této vakcíny. Vakcína není součástí evropských společných nákupů, to znamená, že bude zřejmě větší prostor i pro jednotlivé státy, aby vyjednávaly o vakcíně samostatně,“ řekl Dvořáček.

Ruská vakcinační škola je vyhlášená

Pokud by vakcínu Sputnik V Evropská léková agentura shledala jako účinnou a bezpečnou, nevidí Dvořáček v její distribuci do EU problém. „Ruská vakcinační škola je vyhlášená. Rusko bylo vždycky schopné vyvíjet a dodávat kvalitní očkovací látky, takže není důvod, proč by to tak nemělo dopadnout i tentokrát. Myslím si, že politický tlak, který byl na začátku, aby to byla jedna z prvních vakcín na světě, tomu spíše ublížil, než pomohl. Kdyby se postupovalo o něco pomaleji, ale tak, aby veškeré informace mohly být předloženy Evropské lékové agentuře, mohla být i dříve,“ uvedl Dvořáček k vakcíně Sputnik V.

Čínská společnost Sinovac nyní jedná o dodávkách vakcíny do Maďarska. Dle Dvořáčka se jedná o očkovací látku, která je na bázi inaktivovovaného viru a technologicky starší. Myslí si, že bychom si ji, podobně jako Maďaři, mohli schválit sami.

Další variantou je látka firmy Novavax, jejíž komponenta se vyrábí v Česku. Firma v pátek sdělila, že její vakcína má 89,3 procenta účinnosti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by mohly být první dodávky v dubnu. „Vzhledem k tomu, že společnost Novavax začala vyjednávat s americkou lékovou agenturou, připravuje se pro emergentní využití své vakcíny, podobně jako společnosti, o kterých jsme mluvili předtím, pravděpodobně požádá Evropskou lékovou agenturu o schválení. V momentě, kdy bude schválena, bude postupovat stejným způsobem jako u dalších vakcín. To, že se vyrábí určitá komponenta vakcíny v České republice, asi nebude mít zásadní vliv na dostupnost této vakcíny v Čechách,“ dodal Dvořáček.

Do České republiky výrobci v únoru dodají 525 000 dávek vakcíny proti COVID-19. Dvě třetiny z 335 000 dávek od Pfizer/BioNTech půjdou na přeočkování. Dalších 110 000 dávek dodá Moderna a počítá se také s 80 000 dávek od AstraZeneca. Novinářům to řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle původního harmonogramu dodávek mělo v únoru do Česka dorazit asi 618 200 očkovacích dávek. Blatný na tiskové konferenci také uvedl, že Česko neplánuje omezit horní věkovou hranici pro očkování vakcínou AstraZeneca jako některé země.

K očkování také uvedl, že Česko objednalo od výrobce Novavax možné maximum dávek. O kolik přesně jde, ale neupřesnil. „To, že se vakcína vyrábí v nějaké zemi, neznamená, že na ni má a priori nějaký větší nárok,“ potvrdil také Blatný.

Tagy:
očkování vakcína Novavax koronavirus COVID-19 Sputnik V Jakub Dvořáček Asociace inovativního farmaceutického průmyslu