Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vláda překročila všechny meze, zlobí se Středula

ČMKOS s okamžitou platností vyhlašuje stávkovou pohotovost. Na pondělní tiskové konferenci po jednání odborů to oznámil předseda Josef Středula. „Je to pro nás velmi vážná situace. Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si uměli představit,“ vzkázal.

„Důvodem vyhlášení je v prvé řadě – když někdo zachází se sociálním smírem, tak má vést dialog. Celý půlrok jsme se snažili vládu přesvědčit k tomu, abychom si sedli za jednací stoly, jednali, ať už v různých pracovních týmech, nebo přímo s námi nebo na bilaterální bázi. Ale nic se neodehrálo, vůbec nic,“ prohlásil Středula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher: Kvůli vládě prohráli lidé. Vy být premiér, nic se nezmění, zlobil se Výborný

Kromě absence seriózního sociálního dialogu Středulovi vadí také nekoncepčnost vládních kroků. Opatření podle něj dopadnou zejména na zaměstnance, jejich rodiny a na důchodce. Odboráři chtějí v úterý dopoledne představit konkrétní dopady konsolidačního balíčku na rodiny. Podle Středuly to je v ročním vyjádření přes 100 tisíc korun.

Odbory: Situaci chceme sledovat „den po dni“

Premiér Petr Fiala (ODS) už v neděli kritiku odborů odmítl, podle něj kabinet se zástupci zaměstnanců vede neustálý dialog. „Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit,“ uvedl o víkendu.

Odbory nyní chtějí situaci sledovat „den po dni“. Odborový předák vyzval ke spolupráci i nezávislé odborové svazy. Vyhlášenou stávkovou pohotovost označil za nejmírnější prostředek, který mají odbory v repertoáru. Zároveň řekl, že poslední stávková pohotovost byla vyhlášena před více než deseti lety.

Odborářům podle dřívějšího vyjádření vadí například snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku. O konsolidačním balíčku budou v pondělí odpoledne jednat zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Tripartita by měla diskutovat o jednotlivých opatřeních k ozdravení státních financí i o úpravách důchodového systému. Podle Středuly budou mít odboráři řadu otázek.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to mělo být celkem 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Nulovou daň má mít dál tiché víno.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by měli tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

Tagy: