Ohňostroje znamenají stres pro domácí mazlíčky i zvířata v zoo. Co radí veterináři?

Ohňostroje znamenají pro zvířata velký stres.

Jak zvládnout se zvířaty silvestr?

Silvestrovské ohňostroje znamenají mnoho stresu pro domácí mazlíčky, zvířata v zoologických zahradách, ale i pro ty volně žijící. Připravit se moc nelze a většinou se řeší až následky, uvedl mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Chovatelům domácích mazlíčků veterináři radí poskytnout svým zvířatům bezpečný úkryt nebo přerušit hluk hudbou.

Zvířata vnímají ohňostroje a především zvukové projevy s tím spojené negativně. „Reagují zejména na nezvyklé, nenadálé a nepravidelné zvuky, a proto pro ně může být zábavní pyrotechnika velmi zneklidňující,“ popsal pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí Zoologické zahrady hlavního města Prahy Filip Mašek. Dodal, že například ptáci mohou v pokusu o únik opustit svá nocoviště i snůšky, kopytníci mohou při splašení například narazit do plotu a zranit se. „Silvestrovská noc je pro zvířata i zaměstnance zoo pravidelně nepříjemnou zkušeností,“ zdůraznil Mašek.

K TÉMATU: Látky uvolňované při odpalování pyrotechniky jsou toxické a karcinogenní

Pražská zoologická zahrada proto zavádí některá opatření. „U citlivých skupin zvířat jako třeba zmíněných kopytníků je v provozu noční osvětlení,“ popsal Mašek. Podle něj se ale na silvestrovskou noc připravit nelze. „Je nutné řešit spíš její následky hned brzy ráno 1. ledna,“ sdělil mluvčí. Pražský magistrát navíc nabízí výhodné návštěvy vybraných pražských kulturních a volnočasových institucí, mezi kterými je i Zoo Praha.

„Na Nový rok, tedy 1. ledna, budou mít v rámci této akce vstup do Zoo Praha za korunu nehledě na věk všichni Pražané a také ti, kteří do Prahy denně dojíždějí – prokázat se budou moci kartou či aplikací Lítačka na pokladnách zoo,“ sdělil Mašek s tím, že to uvítají místo ohňostroje.

Na to, že hluk z pyrotechniky ohrožuje zejména ptáky, upozornila i mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová. „Nejcitlivější na vyplašení jsou u nás v této době zejména draví ptáci, kteří tráví celý rok ve svých venkovních expozicích a u kterých právě probíhá hnízdní sezóna,“ popsala Tesařová.

Liberecká zoo ale žádná speciální opatření na silvestra zpravidla nedělá. „Spoléháme na to, že v okolí zoologické zahrady, která se zároveň nachází na okraji lesa, bydlí rozumní lidé a hlasitou zábavní pyrotechniku v blízkosti zahrady nepoužívají,“ sdělila.

Podobně je na tom i Zoo Ostrava. „Areál ostravské zoologické zahrady je rozlehlý, navíc poměrně lesnatý, a výběhy zvířat jsou umístěny většinou v jeho středu, takže mají kolem sebe jakýsi ‚ochranný pás‘. Navíc řada zvířat tráví noc v uzavřených pavilonech, kde je případný hluk ještě více utlumen,“ sdělila tisková mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Stres mají i domácí mazlíčci

Velký stres znamenají silvestrovské oslavy i pro domácí mazlíčky. Podle veterinářky Jitky Andělové z Veterinárního centra Sušice je dobré, když majitel má z dřívějška odzkoušené, jak jeho mazlíček reaguje na hluk a jak mu pomoct. „Někdy stačí jen být spolu se zvířetem, jindy jsou potřeba léky,“ popsala Andělová. Pokud je zvíře v opravdu velkém stresu, je vhodné vyhledat veterinární pomoc.

Jak radí Markéta Rybářová z Komory veterinárních lékařů České republiky, majitelé psů se na silvestrovskou noc mohou připravovat už od rána. Přes den je dobré psa dostatečně fyzicky i psychicky unavit. „Vhodné jsou delší procházky v přírodě, hlavolamy a čuchací aktivity. Venku mějte psa vždy na vodítku na postroji nebo utaženém obojku a označeného štítkem s vaším telefonem,“ radí Rybářová na webu Komory veterinářů. Se setměním je dobré psovi připravit bezpečný úkryt, kam se může schovat.

Podle Rybářové vypadají stresové reakce psů různě. „Někteří se schovávají, jiní štěkají, část z nich jen leží a odmítá se pohnout. Snížit stres psa můžete zakrytím výhledu ven nebo překrytím zvuků. Když pes šplhá po vás, leze vám do klína a chce být s vámi, umožněte mu to. V klidu sním mluvte a nenechte ho o samotě,“ popsala Rybářová. Majitelé by ale měli zůstat v klidu. „Zvíře reaguje citlivě i na vaše chování a pokud z vás cítí stres a přehnanou lítost, bude ještě ve větším stresu,“ píše Andělová na svém webu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Omezte ohňostroje, žádá Rakušan. Nechce prohlubovat trauma po masakru v Praze

Tagy: