Okamura nás dehonestuje. Voliči ale oceňují, že jsme klidní a vytrváme, chválí se Philipp

Občané a voliči podle mě oceňují, že jsme klidní a vytrváme, pochválil se ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec KDU-ČSL Tom Philipp. Reagoval tak na obstrukce ze strany SPD, zejména pak jejího předsedy Tomia Okamury. Senátor Marek Hilšer dodal, že obstrukce jsou součástí demokracie, ale ze strany pouze jednoho muže je to podivné.

O sporné vládní novele pandemického zákona budou po senátním vetu znovu hlasovat poslanci nakonec až v pátek. Sněmovna k tomu dospěla po více než 37 hodinách od úterního zahájení jednání. Debata o samotné předloze zabrala 6,5 hodiny, mnohem déle však trvalo schvalování návrhu programu schůze kvůli rozsáhlým obstrukcím SPD, kterými se hnutí Tomia Okamury snažilo projednání novely oddálit.

„Je to demokracie. Zákon o jednání v Poslanecké sněmovně je nějak nastaven. Je mnoho let stejný a já osobně netoužím po tom, aby se měnil. Musíme se s ním naučit pracovat tak, aby se podobné situace nestávaly. Občané a voliči ale podle mě oceňují, že jsme klidní a vytrváme. Nebereme Okamurovi slovo, ani když nám nadává a dehonestuje nás,“ pochválil vytrvalost vlády Philipp.

Hilšer s Philippem souhlasí, ale je podle něj dobré se zamyslet, jak Sněmovnu odblokovat. Od nástupu do je totiž již potřetí, co jednání ve Sněmovně trvají kvůli obstrukcím desítky hodin. Nejprve se tak stalo při prvním projednávání novely pandemického zákony, podruhé při žádání o důvěru vlády. Tam se do dlouhých proslovů pustili po zástupci opozičního hnutí ANO.

Kalousek také dokázal obstruovat

Podle Hilšera však brždění zákonů není na místě. „Součástí demokracie je i obstrukce, opozice se chce bránit a argumentovat. Ale všeho by mělo být s mírou. Když se tak chová jeden poslanec, je to zvláštní a podivné. V Rakousku takové obstrukce v jednacích řádech nejsou možné,“ uvedl senátor.

Nechce radit co má Sněmovna dělat, ale určitě by prý pomohlo, kdyby dolní parlamentní komora byla pružnější a dynamičtější s respektem k demokratickým právům opozice oponovat a obstruovat. „Kalousek byl také řečník, který dlouho mluvil a dokázal obstruovat,“ připomněl bývalého ministra financí Miroslava Kalouska.

I když to vypadá, že obstrukce jsou hlavně ze strany SPD, podle Philippa panuje v opozici dohoda s hnutím ANO. „Tváří se, že se jich to netýká, ale spolupráce tam je a my ji vidíme. Snad se alespoň ANO podaří najít komunikaci, která pomůže Sněmovně lépe fungovat,“ konstatoval lidovecký poslanec.

Tagy: