Okamura o vracení lodí s migranty: Začne se po nich střílet a ony to otočí

Tomio Okamura (SPD) byl hostem pořadu K věci

K věci (59)

Hnutí SPD je jedinou stranou, která dlouhodobě prosazuje nulovou toleranci vůči nelegální migraci, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS jeho šéf Tomio Okamura. Vláda podle něj při jednání o migračním paktu naprosto selhala. Lodě s lidmi, kteří se snaží dostat do Evropy, by Okamura nechal odtahovat do Afriky, mohlo by se po nich i střílet.

„Fialova vláda měla v rámci předsednictví zabojovat a ukázat, že má sílu a schopnosti domluvit něco pořádného. Nedojednali nic, jenom poškodili Českou republiku,“ zdůraznil Okamura v souvislosti s migračním paktem.

ČTĚTE TAKÉ: Migrant z Afriky přelstil německý systém. Bezmocné úřady mu vyplácí desítky milionů na dávkách

To, že se nyní vláda od paktu distancuje, je podle Okamury „alibistické“, navíc prý kabinet neříká úplnou pravdu. „Vít Rakušan (STAN) lže. Migrační pakt obsahuje kvóty, minimálně 30 tisíc migrantů se bude ročně přerozdělovat,“ zdůraznil Okamura.

Místo toho, aby situaci řešil, bude mít migrační pakt podle něj opačný efekt. „Je to pozvánka pro migranty do Evropy. Všichni z chudých afrických islámských zemí budou vědět, že když přijdou do Evropy, evropské země je nevrátí,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Migranti před ničím neprchají, ale za něčím jdou, říká orientalista. Vliv mají sociální sítě

Řešení je podle něj jednoduché – nulová tolerance. „To znamená vracet migranty zpátky, nikoho do Evropy nebrat, což je přesný opak paktu,“ uvedl. Podle něj by pohraniční stráž měla zadržené lodě otáčet a odtahovat do Afriky, podobně jako tomu dochází u somálských pirátů v Adenském zálivu. „Oni na ně začnou střílet a lodě to otočí,“ dodal.

Později Okamura zopakoval svá slova ve Sněmovně. „Migrační pakt je zničení České republiky do budoucna. Nebude se možné z něj vykoupit,“ prohlásil. K paktu i k samotnému členství ČR v EU by se podle něj měli vyjádřit obyvatelé v referendu. Česko ale pravidla obecného referenda uzákoněna nemá, neboť parlamentní strany se na jeho parametrech nedohodly. Jediné celostátní referendum se v ČR konalo na základě jednorázového zákona v červnu 2003 a lidé se v něm vyslovili pro vstup do EU.

Nynější podoba migračního paktu EU není ideální, ale jde o posun dobrým směrem, řekl později poté poslancům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Migrace je společným celoevropským problémem a vyžaduje společné celoevropské řešení,“ uvedl a dodal, že řešením nejsou kontroly na hranicích jednotlivých členských států. „Povinné přijímání migrantů migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil.

Rakušan také poukázal na to, že Sněmovna se na mnoha věcech k řešení migrace shoduje. Jde například právě o odmítání povinného přerozdělování migrantů. „Ani současná vláda tuto červenou linii nepřekročila,“ podotkl. Minulé vlády sice zaujímaly záporné postoje, podle Rakušana ale s žádným pozitivním návrhem nepřišly. Nynější kabinet chce být podle něho „aktivním evropským hráčem“.

Pak snižuje možnost omezení migrace na hranicích EU

Na výsledné podobě migračního paktu se počátkem února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Podle zástupců vlády jsou reformní kroky méně ambiciózní, než Česká republika očekávala. Zvyšuje se také administrativní zátěž a snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie.

Výsledná verze podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra zásadně omezuje možnost prodloužení zadržování nelegálních migrantů na vnější hranici nad 12 týdnů. Původní možnost snadnějšího prodloužení měla řešit například situace, kdy zdrojové země odmítají efektivní spolupráci při identifikaci a přebírání migrantů. Celkově se podle vnitra také ztížily možnosti detence migrantů na vnějších hranicích EU, což může vést k pokračování sekundárních pohybů z hraničních států dál do členských zemí EU.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spor ve studiu kvůli migraci. Česko má výjimku, ujišťoval Lochman. Dostálová ho vinila ze lží

Tagy: