Omikron ohrožuje svět. Které respirátory vás před ním ochrání nejlépe?

Jak správně používat respirátory 2

Omikron je mnohem nakažlivější než předchozí varianty koronaviru. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je příčinou prudkého nárůstu výskytu covidu ve velké části Spojených států, kde tvoří více než 73 procent nových infekcí. Který typ roušek je pro ochranu před omikronem nejlepší?

Odborníci doporučují nosit dobře padnoucí masky s vysokou filtrací, jako je respirátor N95, v Evropě označovaný jako FFP2. V každém případě jsou podle nich nejlepší ty respirátory, které zakrývají nos a ústa a přiléhají k obličeji tak, že po stranách nejsou žádné mezery.

Upozorňují také, že je třeba vybírat masky se dvěma nebo více vrstvami a nosním drátkem, který zabraňuje úniku vzduchu z horní části. Doporučují podržet respirátor směrem ke světlu a zkontrolovat, zda blokuje světlo. To znamená, že látka pravděpodobně odfiltruje více částic.

Odborníci dále doporučují nosit dvě roušky nebo je spárovat s respirátorem, abyste se ujistili, že nezůstávají žádné mezery.

Rozdíly v označeních

N95 je filtrační obličejový respirátor (FFR). Je definován jako podtlakový respirátor s filtrem na částice, který je nedílnou součástí masky, případně filtrační tvoří materiál celou obličejovou masku.

Označení N95 znamená, že maska odfiltruje alespoň 95 procent částic přenášených vzduchem, s nimiž se setká. Respirátory jsou rovněž vyrobeny tak, aby na obličeji vytvořily těsnění.

Rozdíl mezi respirátorem N95 a KN95 je v tom, kde je certifikován. Ty, které se vyrábějí v USA a jsou certifikovány Národním institutem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, nesou označení N95, R95 nebo P95. V Číně se používá označení KN95 a v Evropě FFP2.

Tagy: