Omikron v ČR převládne. Někteří experti radí kombinaci očkování a vystavení se nákaze

Testování vzorků na koronavirus

Omikron brzy pravděpodobně převládne i v Česku

Koronavirová varianta omikron již v České republice převážila a bude obtížné neprojít infekcí, myslí si mnozí čeští experti. Někteří v takovém scénáři ale vidí výhody – strmý nárůst nákaz může vyústit ve strmý pokles. V nejoptimističtějším scénáři by omikronová vlna mohla odeznít i po měsíci. Jiní experti ovšem varují, že se tím neeliminují rizika nemoci. I to je důvod, proč se ozývá nesouhlas se zkrácením karantény a izolace na pět dnů.

Podle biochemika profesora Omara Šerého se šíření omikronu už nedá zastavit, maximálně jen zbrzdit. Postupně se s nakažlivou a odolnou variantou má setkat celá česká populace. Průběh nemoci ale bude i podle něj mnohem lehčí.

„Omikron plně převládne, stejně jako se to stalo u předchozích variant. Lidé se vždy začnou ptát, co mají dělat, když už je pozdě – když narazí Titanic do ledovce,“ uvedl v rozhovoru pro ČTK. Rozhodnutí zkrátit karanténu i izolaci nehodnotí příliš kladně. „Pokud budeme pozitivně testované lidi po pěti dnech pouštět do práce, tak se to rozjede ještě mnohem více,“ upozornil Šerý.

Proti je i Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno a místopředseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. „Doufám, že k tomu nedojde. Že ta situace nebude tak špatná a vláda si to rozmyslí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Během své kariéry se prý ještě nesetkal se situací, kdy by posílali do práce lidi, kteří mají správně zůstat v izolaci.

Molekulární imunolog Václav Hořejší varoval, že není vyloučené ani opětovné přehlcení zdravotnických zařízení. „Je zcela reálné očekávat, že se nemocnice dostanou zase do problému, protože při denních případech okolo desítek tisíc bude počet lidí, kteří budou potřebovat hospitalizaci, vysoký,“ zdůvodnil svůj postoj.

Vystavit se nemoci? Experti se neshodnou

Omikron je dle aktuálních dat mnohem nakažlivější než varianta delta a umí částečně prokličkovat i dokončeným očkováním. Na druhou stranu u něj nehrozí tak těžký průběh nemoci, což ale odborníky postavilo před další dilema – očkovat se třetí dávkou, nebo se nechat nakazit a vytvořit si protilátky přirozenou cestou?

Podle biochemika Zdeňka Hostomského je kombinace vakcinace a následného vystavení omikronu možnou cestou, jak si vybudovat nejlepší ochranu. S očkováním totiž bude průběh nemoci pravděpodobně lehký. „Vystavte se, ano. Skutečně si myslím, že omikron nám může velice pomoci zatočit s epidemií, ale musíme uchránit ty lidi, kteří jsou v rizikové kategorii,“ podotkl Hostomský.

S „promořením“ nicméně nesouhlasí Hořejší. „Rozhodně ne vystavit. Je to varianta viru, která způsobuje životu nebezpečné onemocnění. Jediné účinné opatření je si dát, pokud je možnost co nejdříve, třetí dávku očkování,“ oponoval imunolog.

Tagy: