Chaos v pravidlech izolace: Po pozitivním testu v pondělí na 14 dní, v úterý jen na pět

Bolest hlavy

Tisková konference Víta Rakušana

Nová opatření vlády jsou opět chaotická. Lidé, kteří byli pozitivně testovaní v pondělí a dříve, stráví v izolaci i karanténě klasických čtrnáct dnů. Ti, kteří budou ale pozitivně testovaní až v úterý 11. ledna, se izolují už jen na pět dnů. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nelze izolaci ani karanténu krátit retrospektivně. Kabinet tak změnil opatření minulou středu kvůli variantě omikron.

Od úterý 11. ledna se v Česku mění pravidla karantény a izolace. Ty se zkrátí ze čtrnácti dnů na pět. Karantény a izolace se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ale nebudou krátit retrospektivně. Tedy lidem, kteří měli pozitivní test nebo nařízenou karanténu před úterkem 11. ledna, se po změně pravidel nezkrátí. Budou si muset „odkroutit“ celých čtrnáct dnů.

„Technicky retrospektivně to nelze nastavit a ani to není možné a logické. Od 11. ledna nastavujeme karanténu tak, že bude trvat pět dnů stejně jako izolace. Srovnáváme to proto, aby v tom byl řád, smysl a logika,“ vysvětlil ve středu po jednání vlády novinářům Válek. Podle něj toto nařízení vychází z doporučení odborníků.

Zkrácení izolace na pět dní podle nového metodického pokynu hlavní hygieničky ale neplatí u lidí, kteří mají příznaky covidu. Hygienici jim ji ukončí až dva dny poté, co jim příznaky odezní.

Po ukončení karantény či izolace po pěti dnech musí lidé od úterka navíc nosit ještě následujících pět dní respirátor.

Konec izolace bez testu

K ukončení izolace ani karantény po pěti dnech však od 11. ledna nebude potřeba PCR test, což někteří odborníci kritizují.

„Na základě současných poznatků se jeví jako nejvhodnější izolace v délce pět dnů ukončená negativním testem, a karanténa v délce pět dnů ukončená negativním testem, nebo sedm dnů bez testu při absenci symptomů. Po ukončení karantény je vhodné ještě několik dnů vyžadovat důsledné nošení ochrany dýchacích cest,“ napsali například ve svém prohlášení odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Důvodem ke zkrácení karantén je obava, že by kvůli velkému množství nakažených omikronem a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky.

Karanténa i pro očkované

Od pondělí 17. ledna budou navíc muset do karantény po rizikovém kontaktu i lidé, kteří koronavirus prodělali v uplynulých šesti měsících nebo jsou očkovaní.

Pro lidi, kteří jsou pozitivně testovaní v pondělí, stále platí izolace na čtrnáct dnů. Stejně tak pro ty, kteří šli v pondělí nebo dříve do karantény. Ukončit ji mohou po sedmi dnech negativním PCR testem, pokud nemají žádné příznaky.

Tagy: