Vládní pětikoalice prosadila přísnější důchody. Boj trval tři dny, opozice zuří

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Sněmovna schválila změny v důchodech

Boj o sporné změny v důchodech je u konce. Vládní pětikoalice přehlasovala opozici a prosadila novelu zákona, která mimo jiné zpřísní předčasný odchod do penzí a sníží valorizace. Předcházely tomu projevy poslanců s přednostním právem, řadoví zákonodárci se ke slovu dostali až na samotný závěr. Vládní strany i přes protest opozice schválily pevný čas hlasování o důchodové novele, hnutí ANO a SPD proto označilo kroky pětikoalice za totalitní. Samotný start sněmovní schůze doprovázely hádky, bouchání do lavic i vypínání mikrofonů.

Novela přinese zpřísnění pravidel předčasných důchodů a zpomalení řádných valorizací penzí. Nahrazuje také nynější mimořádné valorizace při vyšší inflaci dočasným přídavkem. „Je to celkově jednoduché, pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a aby pracovali déle,“ prohlásil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, jenž se v hodinovém projevu věnoval i dalším tématům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda by mohla na daních vybrat víc, než se čekalo. Posvítí si na banky a technologické obry

„Jen za poslední rok a půl ten nárůst výše důchodů je 30 procent,“ reagoval v pátek Jurečka. Naprostá většina seniorů nyní podle něho pobírá penzi 18 tisíc až 22 tisíc korun. Ministr se věnoval také dalším sociálním krokům kabinetu a vyzdvihoval různé lidovecké iniciativy.

Už vystoupení Babiše a Jurečky zabrala v pátek asi hodinu a půl, teprve potom se poslanci dostali k projednávání samotné vládní novely. Debata začala krátkými poznámkami, v nich zejména poslanci ANO reagovali kriticky na Jurečkova tvrzení. Předsedkyni poslanců ANO Aleně Schillerové se nepodařilo odložit další projednávání předlohy do konce srpna.

O novele se hlasovalo pevně ve 12:30. Zástupci opozice v reakci na stanovení pevného času pro hlasování mluvili o „nových praktikách“ i o „nové totalitě“. Předkladatel koaličního návrhu, předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, naopak shrnul, jak dlouho se Sněmovna už penzijní novele věnovala, a odvolával se i na dřívější nález Ústavního soudu k možnosti obstrukcí a prosazování vůle vládní většiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Alena Schillerová reaguje na prohraný boj o důchody

Tagy: