sledujeme živě

Babiš zablokoval Sněmovnu, omezení řečnění nakonec zrušila. Hlasovat se má v sobotu

Souhrn událostí

  • Poslanci jednají už čtvrtý den, debata začala v úterý dopoledne.
  • Snížení růstu důchodů projednají zákonodárci zkráceně a bez obecné rozpravy.
  • Pokusům opozice o odročení předloha zatím odolává.
  • Babiš couvá od plánu uspořádat demonstraci. Důchodce nabádá k vypnutí spotřebičů.

Skončil čtvrtý den mimořádně chaotického jednání v Poslanecké sněmovně. Opoziční obstrukce nabraly svůj vrchol pozdních večerních hodinách, kdy se šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítl vzdát řečnického pultíku i přes opakovanou výzvu předsedajícího. K Babišovi se posléze přidal předseda SPD Tomio Okamura, který prohlásil, že pokud budou chtít vyvést expremiéra z jednací síně, budou muset vyvést všechny zákonodárce. Vzápětí se v řečništi sešli všichni opoziční poslanci a blokovali rozpravu. Po půlnoci došlo ke kompromisu, vládní politici uvolnili omezení výstupů a Sněmovna začne projednávat sníženou valorizaci důchodů v sobotu 8:00 ráno.

V Poslanecké sněmovně již čtvrým dnem pokračuje jednání o vládní novele, která má za cíl snížení plánované valorizace důchodů. Poslanci jednali přes noc.

Babiš i Okamura si svými „fyzickými“ obstrukcemi vybojovali zpět neomezené řečnění, které původně bylo omezeno na pět minut. Opoziční poslanci po dosažení kompromisu stáhli své přihlášky do rozpravy a na jednání navážou v sobotu v 8:00. Finální hlasování o snížené valorizaci důchodů by tak mělo definitivně proběhnout o víkendu.

PŘÍMÝ PŘENOS Z JEDNÁNÍ SNĚMOVNY:

Únava a vyčerpání je ve Sněmovně hodně znát. Poslanec hnutí ANO Milan Wenzl se při cestě na řečnický pultík hroutil, na pomoc mu přiběhl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další kolegové z dolní komory. Nakonec svůj projev dokončil, byť byl kratší, než původně zamýšlel. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nabídla zákonodárci, aby vystoupil případně později, pokud se necítí dobře, to ale odmítl. I tak musel svůj projev zkrátit, k čemu ho přemluvili další přítomní poslanci poté, co slyšeli pokašlávání a těžknoucí hlas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paradox s nižším růstem důchodů. Na své platy politici nesáhli, i když stouply o desetitisíce

Poslankyně za hnutí STAN Lucie Potůčková si z dlouhého jednání dolní komory odnesla nechtěnou památku. „Přiznám to, selhala jsem, nevydržela jsem a třetí noc spánkuprostých obstrukcí mě udolala (nejen mě). Hodila jsem čelíčko na lavici a ten obtisk hodinek tam mám už dvě hodiny. Tak nevím. Tento způsob sněmovní práce zdá se mi poněkud nešťastným,“ napsala dopoledne na sociální sítě.

Předseda SPD Tomio Okamura si během dne postěžoval, že si od něj Jurečka drží odstup. „Jeho místo je v záběru, vždy si při mém projevu odsedne. Buď si jde sednout na kraj, nebo do lavice – aby nemohl být konfrontován, aby veřejnost neviděla jeho reakci na mé vystoupení. Všiml jsem si toho opakovaně. Vždy si srabácky odsedne. Není to chlap. Pokud bych to měl říct slovy expremiéra Mirka Topolánka – asi nemá gule. Nejsem vulgární, to je výraz vašeho expremiéra za ODS,“ řekl rozčíleně Okamura.

Lidovecký ministr Jurečka se po chvíli vrátil do jednacího sálu, ale na své místo si hned nesedl. Okamurovi se přitom nelíbilo, že na něj ukazuje gesta, že žvaní. „Tady máte sedět, tady to ukazujte na kameru,“ vyzval ho. Jurečka pak reagoval na svém Twitteru. „Jsou lidé, se kterými nechcete jít nejen na pivo či být v jejich blízkosti, ale ani ve společném záběru kamery či na fotografii. Ale to v mém případě neplatí, pokud by šlo o Hayata Okamuru, naopak. Vůči němu mám hluboký respekt,“ napsal.

Sněmovna hlasovala o souhlasu se zkráceným projednáním sporného návrhu na snížení červnového růstu důchodů ve čtvrtek ve 20:00. Pevný čas stanovila podle návrhu Patrika Nachera (za ANO). Koalice chtěla hlasování už v 15:30.

Schválení Nacherova protinávrhu rozhořčilo Tomia Okamuru, který ho stejně jako zbytek přítomných poslanců z SPD podpořil. „Nechápu, co se to tady děje. Tady je nějaká dohoda mezi vládní koalicí a hnutím ANO? Já navrhoval, aby se o tom hlasovalo až v neděli ve 20 hodin,“ zamotal se do sněmovních procesů šéf SPD, který sám pro návrh hlasoval.

„Pane Okamuro, nebuďte demagog, tady žádná dohoda nebyla,“ vzkázal mu v reakci poslanec Robert Králíček (ANO). „Ono to kupodivu prošlo, a teď je z toho takové pozdvižení. Že já blbec jsem ten návrh vůbec dával,“ doplnil pak samotný Nacher. „Kolegové, co to v té SPD konzumujete?“ ptal se s notnou dávkou pobavení na Twitteru místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Průměrný měsíční důchod by měl podle novely od června vzrůst jen o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Tagy: