Ukrajinská města znovu pod noční palbou, proti Rusům jde bojovat slavný sniper

Ukrajina

V souvislosti s invazí na Ukrajině se množí obavy o jadernou bezpečnost v celé Evropě. Rusko opustí velké firmy

Ukrajinská města jsou znovu ostřelována ruskou armádou. Terčem raket se staly Sum, Ochtyrka i Mykolajiv. Ukrajinské síly údajně v boji proti Rusům posílil slavný sniper s přezdívkou Wali. Ve čtvrtek se poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu sejdou šéfové diplomacií obou zemí. Mezinárodní agentura pro atomovou energii sdělila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně. Došlo i k poškození chladicího systému elektrárny. Při ruském náletu na Mariupol utrpěla zásah dětská nemocnice a porodnice, podle Ukrajinců bylo zabito mnoho žen i dětí. Ukrajinský prezident Zelenskyj se ve videozprávě ptá, proč je porodnice „hrozbou“ pro Rusko.

Aktuální informace o dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Zástupci ukrajinských úřadů v noci informovali, že více měst je opět pod ruskou palbou. Při ruském náletu na Mariupol v průbehu dne utrpěla zásah dětská nemocnice a porodnice. Podle místní policie bylo raněno a zabito mnoho žen.

Ve večerní videonahrávce na to reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Dětská nemocnice? Porodnice? Proč byly hrozbou pro Ruskou federaci? Co je to za zemi, která se bojí nemocnic a ničí je?“ řekl Zelenskyj. Ukrajinský prezident se znovu pustil do zemí Západu, které nechtějí zavést bezletovou zónu nad Ukrajinou. „Okamžitě zavřete nebe! Zastavte zabíjení! Máte moc, ale zdá se, že ztrácíte lidskost,“ naléhal.

Podle několika zdrojů, například webu Mirror přiletěl na Ukrajinu světově proslulý sniper s přezdívkou Wali, který například na vlastní pěst bojoval v Iráku proti Islámskému státu.

Ukrajina během středy evakuovala 40 tisíc lidí. Dostat civilisty z Kyjeva, Charkova či Mariupolu se stále nedaří.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvedla, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. Mělo také dojít k poškození jednoho z chladicích systémů. Vypadly dvě ze čtyř linek vysokého napětí a je nutná oprava. Záporožská jaderná elektrárna je přitom nejvýkonnější a největší jadernou elektrárnou v Evropě a pátou na celém světě.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek ve francouzském Versailles zahájí dvoudenní neformální jednání. Hlavním tématem bude válka na Ukrajině. Lídři se zaměří na posilování společné evropské obrany, snižování energetické závislosti na Rusku či další pomocí Kyjevu a ukrajinským uprchlíkům.

V turecké Antalyi se také ve čtvrtek poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu sejdou ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba.

Tagy: