Ukrajinci už zlikvidovali čtvrt milionu okupantů. Ruští vojáci si stěžují na šikanu

Obranné síly Ukrajiny zlikvidovaly asi 249 700 ruských útočníků, informoval Ukrinform. Mezi ruskými vojáky stoupá napětí – v rozhovorech s příbuznými diskutují o pohrdavém postoji velitelů k mobilizovaným. Ruské jednotky zasáhly transfuzní centrum v Kupjansku, na místě jsou mrtví. „Tento válečný zločin říká o ruské agresi vše,“ uvedl k útoku prezident Volodymyr Zelenskyj. V saúdskoarabské Džiddě začalo jednání čtyř desítek zemí, jehož cílem je dohodnout základní principy ukončení ruské války na Ukrajině. Rusko se neúčastní.

Od začátku války obranné síly Ukrajiny zlikvidovaly asi 249 700 ruských útočníků. Během dne došlo k více než 30 bojovým střetům  mezi obrannými silami Ukrajiny a ruskými útočníky, informoval Ukrinform.

Ruští vojáci si příbuzným stěžovali na pohrdavý postoj velitelů k mobilizovaným. Vyplývá to mimo jiné ze zvukového záznamu rozhovoru jednoho z nich s matkou, který byl zveřejněn na Telegramu. „Tvůj velitel je známý na celém internetu. Ženy vojáků napsaly dopis, ve kterém upozornily, že jejich muže poslal na smrt. Neměli prý žádnou podporu, nedostalo se jim humanitární pomoci, a navíc jim úplně všechno sebral,“ říkala svému synovi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Uváznutý tank vagnerovců v cirkuse a Rusové vyzbrojení salámem

Budova univerzity v Doněcku v okupované části východní Ukrajiny začala v sobotu večer hořet poté, co ji zasáhly ukrajinské střely, sdělil Ruskem dosazený starosta Alexej Kulemzin. Ten také uvedl, že předběžné informace ukazují na to, že příčinou požáru byl útok kazetovou municí. Podle Reuters toto tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Ruská naváděná bomba v sobotu večer zničila transfuzní centrum ve městě Kupjansk ve východoukrajinské Charkovské oblasti. Na místě jsou mrtví a zranění, informoval podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Požár likvidovali hasiči. „Tento válečný zločin říká o ruské agresi vše,“ prohlásil Zelenskyj.

V saúdskoarabské Džiddě se v sobotu sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Hlavním cílem rozhovorů bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem na řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Důležitá byla účast čínského zástupce. Jednání pokračuje v neděli.

Podle agentury DPA i dalších zdrojů nebude vydáno žádné konkrétní prohlášení. Rijád uvedl, že smyslem akce je sdílet „názory a úhly pohledů“ na řešení války na Ukrajině. Podle kanceláře ukrajinského prezidenta měla schůzka v Džiddě projednat desetibodový mírový plán prezidenta Zelenského. Důležitým bodem je požadavek na stažení ruských vojsk z Ukrajiny.

Na celém území Ukrajiny byl v sobotu večer vyhlášen letecký poplach kvůli ruským raketovým útokům. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že ruská armáda odpálila nadzvukové střely Kinžal z ruské Tambovské oblasti. Podle ukrajinských vzdušných sil letěly i z Běloruska.

Útok mířící na ukrajinské město Záporoží zasáhl v sobotu továrnu firmy Motor Sič, která vyrábí motory pro vojenské letectvo. „Naše země se stala terčem nového útoku ruských raket Kinžal a Kalibr. Některé z nich byly sestřeleny,“ doplnil k útoku Zelenskyj.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Džidda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu