Úspěch lékařů z Brna. Vytvořili 3D model „podkožního nádoru“, podle něj pak dítě operovali

Boule v důsledku cévní malformace

Unikátní operaci mají za sebou lékaři v Brně. Poprvé při ní využili 3D model takzvané cévní malformace. Ta běžným lidem může připomínat podkožní nádor, na dětském těle se stále zvětšuje a je životu nebezpečná

Veronika je čtyřletá dívenka, která od narození trpěla zákeřnou nemocí – cévní malformací. Ta na těle vypadá jako obrovská zvětšující se boule. „Postupně rostla a rostla. Ze začátku ji to neomezovalo vůbec a jen to nevypadalo hezky esteticky. Nevěděli jsme, co to je, nakonec jí to i omezilo hybnost ruky,“ řekl pro CNN Prima NEWS její tatínek Vladimír Till.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uklízečka asistovala u operace. Nemocnice zakročila proti doktorovi, který si ji vzal k ruce

„Cévní malformace jsou velmi nebezpečné pro dítě, protože při operaci nebo při úrazech může dojít k fatálnímu krvácení,“ uvedla vedoucí cévní ambulance pediatrické kliniky Renata Faberová. Při sedmihodinové náročné operaci, při které se malformace odstraňovala, spojili síly lékaři s inženýry Vysokého učení v Brně, kteří vytvořili zvětšený 3D model.

„Určitě to zkrátilo čas aspoň o třetinu, protože jsem byla opravdu opatrnější. Věděla jsem, kde co je, a tím pádem jsem mohla být jako chirurg rychlejší,“ sdělila dětská chirurgička Olga Košková.

„Je tam velikánské riziko krvácení. Jednak proto, že to je anomálie cév spojená se strukturami, které jsou životně důležité pro to děťátko. Musíme být nachystáni na krevní ztrátu. Musí to být sehrané jako symfonický orchestr,“ popsala rizika Michaela Richtrová z Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace FN Brno.

Verunce zůstala po operaci na rameni místo obří boule jen malá jizva a s rukou už může bez problémů hýbat. Momentálně chodí rodiče s dcerou na rehabilitace a pravidelné kontroly. Podobně závažných případů cévní malformace řeší na tomto oddělení dětské nemocnice dvacet až třicet do roka.

Tagy: