Opice ze sopky nebo obrněný slimák. Vědci loni popsali stovky nových druhů zvířat

Pandemie koronaviru zasáhla i do života vědců. Přes všechny restrikce a opatření se v minulém roce povedlo pracovníkům přírodovědného muzea v Londýně pojmenovat 503 nových živočišných druhů. Mezi nimi například opice na pokraji vyhynutí nebo obrněného slimáka, informoval web stanice CNN.

Práce vědců se v roce 2020 poněkud lišila od let předchozích, i tak ale pojmenovali stovky nových živočišných druhů. Odborníci přitom pracovali se vzorky, které obsahuje obrovská muzejní sbírka. Popsat nový druh znamená shromáždit informace o formě a struktuře organismu, podrobně sepsat výzkum a poslat jej ke kontrole vědecké radě, řekl CNN vedoucí vědec Ken Norris.

Mezi nejzajímavější z nově pojmenovaných živočichů patří kriticky ohrožené opice druhu Popa langur, které žijí na svazích vyhaslé sopky v Myanmaru. Odhaduje se, že ve volné přírodě přežívá mezi 200 a 260 jedinci. Odborníci doufají, že pojmenování druhu pomůže k lepší ochraně těchto primátů. „Samotné pojmenování nebo uznání, že jsou odlišní, poměrně rychle zvyšuje důležitost jejich ochrany,“ vysvětlil Norris.

Odborníci popsali také nové plazy a obojživelníky včetně chocholatého ještěra z Bornea, dvou nových druhů žab a devíti hadů. Samostatnou kapitolou jsou pak červí mloci – obojživelníci bez plic, kteří dýchají skrze kůži. Vzorky těchto živočichů jsou přitom v muzejní sbírce už více jak století.

Největší část z více než 500 nově popsaných druhů připadla na brouky, a to 170. Následují včely a vosy se 70. Zde stojí za zmínku druh čmeláka Bombus tibeticus, který žije na Tibetské náhorní plošině v nadmořské výšce 5640 metrů.

Své zastoupení mezi nově popsanými druhy mají také hlemýždi (51), můry (9), stonožky (6), ploštěnci (9) a motýli (1). Kromě stále se ještě na Zemi vyskytujících druhů popsali vědci také ty už dávno vyhynulé. Mezi nimi například Armilimax pauljamisoni, který připomínal obrněného slimáka, nebo obrovského vačnatce Mukupirna nambensis připomínajícího dnešního vombata. Tento obr žil před 25 miliony let na území dnešní Austrálie a dorůstal podobných rozměrů jako medvěd černý.

Norris neočekává, že by měl v následujících letech počet nově popsaných druhů klesat. „V tuto chvíli si myslíme, že nějakou formou mohlo být popsáno asi 20 % života, ještě toho hodně zbývá,“ uzavřel vědec.

Tagy: