Opičí neštovice? Riziko nákazy je nízké. Případů není mnoho, uklidňuje Čechy virolog

Jiří Černý

Virolog Jiří Černý hovoří o opičích neštovicích

Opičí neštovice se dál šíří západními zeměmi. Nákazu již potvrdily Velká Británie, Německo, Španělsko, Itálie, Francie, USA, Kanada či Austrálie. Do Česka se zatím virové onemocnění nedostalo. Virolog Jiří Černý ve vysílání CNN Prima NEWS klidnil veškeré obavy. Poukazoval mimo jiné na malou pravděpodobnost případné nákazy a na fakt, že i v Africe je smrtnost u opičích neštovic poměrně nízká.

V současné době byly případy opičích neštovic zaznamenány už ve většině zemí západní Evropy. Podle Jiřího Černého však není důvod k panice. „Čísla nejsou nikterak vysoká. Pořád jde o jednotky, maximálně desítky případů, to je třeba mít na paměti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Virové onemocnění Černý nepovažuje za vysoce nakažlivé.

„Pokud se člověk bude chovat rozumně a nebude provozovat rizikové aktivity, je riziko nákazy poměrně nízké,“ zmínil. K přenosu opičích neštovic na člověka dochází při kontaktu s infikovaným zvířetem (nejčastěji hlodavcem), člověkem nebo kontaminovaným materiálem.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) vidí největší riziko přenosu mezi lidmi při pohlavním styku homosexuálů nebo u jedinců, kteří mají více sexuálních partnerů. Pravděpodobnost přenosu mezi lidmi bez blízkého sexuálního kontaktu odborníci vyhodnocují jako nízkou.

Černý rovněž popsal i příznaky onemocnění: „Horečka či bolesti hlavy a svalů. Později na kůži vyrazí pupínky, které známe třeba z planých neštovic. Většinou se objevují na tváři, popřípadě na rukou. Jejich množství se u jednotlivých pacientů liší. Inkubační doba se pohybuje mezi jedním až dvěma týdny, symptomy přetrvávají dva až čtyři týdny.“

A jak je to se smrtností? Podle Černého záleží, kterým konkrétním kmenem opičích neštovic se člověk nakazí. „Po světě v současnosti cirkuluje západoafrický a středoafrický kmen. V Evropě je dosud pouze západoafrický, ten má smrtnost kolem jednoho procenta. Východoafrický neboli konžský má bohužel až deset procent,“ uvedl virolog.

Tato čísla je ale třeba brát s rezervou. Pochází totiž z Afriky, kde nepanuje zrovna příznivá zdravotní situace. „V Evropě zatím nebyl zaznamenán jediný případ úmrtí,“ připomněl Černý.

Tagy: