Orbán pobouřil Ukrajince i Čechy vlajkou Velkého Maďarska. Provokace, čílí se politici

Maďarský premiér Viktor Orbán zase jednou zvedl evropské politiky ze židle. Na fotbalovém zápase mezi Maďarskem a Řeckem se totiž v neděli objevil s fanouškovskou šálou, na které byla mapa Velkého Maďarska. Kontroverzní politik navíc záběry z akce umístil na sociální sítě. Za svůj módní výstřelek teď sklízí kritiku z Ukrajiny, Rumunska, ale i Česka.

Význam pojmu Velké Maďarsko je vcelku plovoucí. Podle jedné definice se pod tímto označením rozumí historické území Uherského království (Uher), které zahrnuje části dnešního Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a také Ukrajiny. O toto území Maďaři přišli po konci první světové válce, což mnozí z nich dodnes špatně nesou.

Podle další definice se pod Velkým Maďarskem skrývá státní útvar, který by zahrnoval Maďarsko a také části okolních států s maďarskou většinou. V každém případě jsou hovory o změnách státních hranic v době, kdy probíhá válka na Ukrajině, nadmíru kontroverzní.

Přesto si vzal Orbán na fotbalový zápas šálu s mapou neexistujícího státu, čímž musel zákonitě vyvolat poprask. Tím spíše, že se s tím „pochlubil“ veřejně. Orbánův módní výstřelek pobouřil například Ukrajince. Kyjev si dokonce předvolal maďarského velvyslance.

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Posted by Orbán Viktor on Monday, November 21, 2022

„Propaganda revizionistických myšlenek v Maďarsku nepřispívá k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů. Na ministerstvo zahraničí bude pozván maďarský velvyslanec, kterému bude dáno na vědomí, že počínání Viktora Orbána je nepřijatelné,“ uvedl mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

Šílí také v Rumunsku. Místní deník tam o tématu publikoval článek s titulkem „Orbán anektoval Transylvánii“. A pozornosti neušel Orbánův přešlap ani slovenským a českým politikům.

Češi Orbána kritizují

„Evropa čelí největším bezpečnostním i ekonomickým výzvám od konce druhé světové války. Jednota a spolupráce unijních zemí je nyní klíčová. Provokace ze strany maďarského premiéra Viktora Orbána je nepřijatelná. Zcela chápu podráždění našich slovenských a dalších přátel,“ napsal na Twitter český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Chování maďarského premiéra kritizovali také hosté vysílání CNN Prima NEWS. „Moc mě to nepřekvapuje, čas od času kliknu na stránky maďarské vládní strany na Facebooku a jen si projedu komunikaci, co tam říkají při různých výročích, které jsou pro Maďarsko významné. Tahle symbolika nebo rétorika mě nepřekvapuje a maximálně to ve mně spíš vyvolává obavy o vztahu ke Slovensku. Protože to je součástí velkého Maďarska, a to se mi nelíbí,“ řekl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

„Kdyby se německý kancléř vyfotil s šálou, na které bude namalované území s bývalými Sudety, tak další den rezignuje. Orbánovi bohužel vládní kandidatura v Maďarsku tleská. Budeme se k tomu muset postavit čelem. Ti lidé, kteří se chopili moci, jsou problém a ohrožení bezpečnosti,“ dodal politik.

Kritický názor sdílí i expremiér Vladimír Špidla. „Je to svým způsobem freudovské vyjádření. Kdyby Maďarsko mělo velmocenskou kapacitu, tak by se o to pokusilo,“ obává se Špidla.

Maďarsko se od začátku konfliktu na Ukrajině staví k válce velmi rezervovaně a nadále udržuje silné diplomatické styky s Ruskem. Nově také Budapešť navázala nečekanou alianci s Íránem, čímž utvrdila Evropu v tom, že si chce hledat přátele jinde.

Tagy: