Orbán překvapil protiruským projevem. Suverénní Ukrajiny je třeba, aby Moskva nebyla hrozbou

Suverénní Ukrajiny je zapotřebí k tomu, aby Rusko nepředstavovalo pro Evropu hrozbu, uvedl podle agentury MTI maďarský premiér Viktor Orbán. V době vrcholícího sporu o vyplacení peněz z regionálních fondů Evropské unie jde u šéfa maďarské vlády o pozoruhodnou změnu rétoriky. V souvislosti s ruskou agresí vůči sousední zemi dával zatím opakovaně najevo spíše proruské postoje.

Evropa je jednotná ve svém snažení zastavit Rusko, které představuje hrozbu pro její bezpečnost. Na konferenci křesťansko-demokratických a centristických stran (CDI) v Panamě to podle agentury MTI prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Měl rovněž dodat, že pro naplnění takového cíle je zapotřebí svrchovaná Ukrajina.

Právě od něj zní podobná slova překvapivě.

Ani v Panamě neopomněl zdůraznit, že názory Evropanů na protiruské sankce se liší. Právě on je ostatně mnohými považován za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v EU.

Pravidelně vystupuje proti uvalení sankcí na Moskvu, jeho Maďarsko jako jediné ze zemí ve střední a východní Evropě odmítlo dodávat Ukrajině zbraně nebo umožnit jejich převoz přes své hranice. Zároveň se však nyní nezdráhal prohlásit, že invaze Moskvy na Ukrajinu je „jasnou agresí“ a že jeho vláda podporuje ukrajinskou územní celistvost.

Jak si Orbánův obrat vysvětlit? Mohou za tím být zdánlivě nesouvisející okolnosti.

K vyústění totiž pomalu spěje vleklý spor Evropské unie s Budapeští ohledně dodržování demokratických standardů v Maďarsku. Evropská komise podle neověřených zpráv patrně členským státům doporučí, aby Maďarsku zablokovaly vyplacení části peněz z evropských regionálních fondů kvůli nedostatečným reformám v oblasti právního státu.

Jde o další díl pořádně třaskavého seriálu.

Maďarsko se už minulý týden vyslovilo proti tomu, aby si EU společně půjčovala na finanční pomoc Ukrajině v příštím roce. Řada médií spekulovala o tom, že Budapešť blokováním tohoto a dalších návrhů zbytek EU vydírá ve snaze vymoci si vyplacení evropských fondů.

V sobotu přijela do Kyjeva na pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podle agentury APA tam odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině a uvedla, že odpovědnost za válku leží zcela jasně na ruském prezidentu Putinovi.

Tagy: