Originální hudba, mnoho účesů a kokainu. Co všechno představoval legendární David Bowie?

Vydal přes 20 studiových alb, zahrál si ve více než patnácti filmech, mezi tím také vystřídal desítky účesů a spořádal mnoho drog. Britský zpěvák David Bowie, který zemřel v roce 2016, by dnes oslavil své 75. narozeniny. Díky svému talentu, houževnatosti, kreativitě i odvaze riskovat neodmyslitelně patří k nejpopulárnějším hudebníkům minulého i současného století.

Někteří ho mají za nejtroufalejšího rockera všech dob. David Bowie, původně David Robert Jones, se již od mladí lišil od ostatních vrstevníků svým vnímáním světa. Nesnášel konformitu (přizpůsobení se většině), stále měnil účesy a když mu klukovská rvačka s kamarádem způsobila trvale jinak zabarvenou duhovku pravého oka, byl nakonec spokojen, že se opět v něčem odlišuje.

V 60. letech založil mnoho kapel, ale žádná z nich nedosáhla většího úspěchu. Tehdy si změnil své jméno, protože by se mohlo plést s Davy Jonesem ze skupiny Monkees. Asi není překvapením, že Bowieho vzorem v této době byli The Beatles.

To ještě nevěděl, že se John Lennon z Beatles v budoucnu stane jedním z jeho nejbližších přátel. Byl to právě on, kdo v 70. letech Bowieho přesvědčil, ať se vykašle na svého manažera, který ho údajně vykořisťoval a brzdil mu kariéru.

Během 70. let se umělec snažil vymaňovat jakémukoliv stereotypu – tvořil specifické melodie, nosil extravagantní kostýmy a zženštilé účesy. Musel si tak zvyknout, že ho část veřejnosti nedokáže přijmout takového, jaký je. „Jsi zasr*ná buzna!“ slýchal často od obecenstva na koncertech.

Svobodomyslný život

Na tyto urážky Bowie později reagoval prohlášením, že je bisexuál, a tak si získal ještě větší pozornost. Svůj intimní život vedl velice volnomyšlenkářsky. Během 70. let žil se svobodomyslnou Američankou Angelou Barnettovou, lépe známou jako Angie.

Často prý spolu pořádali skupinový sex. Toho se měl často účastnit i frontman legendární britské kapely The Rolling Stones Mick Jagger. V roce 1983 Bowie přiznal, že svého výroku o tom, že je bisexuál, začal litovat. V těchto časech se mu také povedlo alespoň částečně vymanit se z drogové závislosti.

Asi jen málokdo předtím spotřeboval tolik kokainu jako David Bowie. Svou přehnanou spotřebu této drogy přitom vysvětloval způsobem, že po ní nemusel spát. Díky tomu tak mohl i několik dnů v kuse pracovat.

Řadu let prý žil na takzvané bílé dietě, což znamenalo konzumaci kokainu a mléka, k tomu občas nějaké to jídlo. Za omezením drog mohl stát také rozvod s Angie. Bowiemu byl totiž poté svěřen do péče jejich syn Duncan. Bowie také hovořil o tom, že mu častější užívání drog způsobovalo paranoiu a nepříjemné halucinace.

Omezení drog se v 80. letech částečně odrazilo i na jeho tvorbě, která přestala být tolik kontroverzní a neobvyklá vůči „normálu“. Někteří mainstreamoví posluchači, kterým se v 60. i 70. letech hnusil Bowieho styl, ho najednou s chutí začali poslouchat.

Se smrtí Lennona se nesrovnal

80. léta byla obecně výjimečná také obrovským rozmachem hudebních videoklipů, což charismatickému a kreativnímu umělci hrálo do karet. Stávalo se tak, že Bowie přišel s písničkou, kterou sám napsal, zpíval, a navíc napsal scénář videoklipu, v němž sám hrál a režíroval jej.

Dojem z těchto úspěšných časů Bowiemu výrazně kazila jedna velmi smutná událost – v roce 1980 byl John Lennon zastřelen při návratu z nahrávacího studia. Bowie se podle jeho slov se smrtí svého blízkého přítele nikdy doopravdy nevyrovnal.

V 90. letech s hudbou značně experimentoval. Snažil se spojovat klasické hudební styly s tehdy moderními elektronickými směry jako je jungle nebo drum and bass. Bowie byl tak jedním ze zásadních umělců, kteří vytvořili pomyslný most mezi elektronickou a kytarovou scénou.

Zdravotní potíže

Bowie svou tvorbou ovlivnil celou generaci dalších známých interpretů, mimo jiné U2, Mobyho či Nirvanu. Například málokdo ví, že písnička The Man Who Sold The World, která proslavila především Kurta Cobaina na MTV Unplugged v roce 1994, pochází právě z dílny Bowieho.

Bowie se také od 70. let věnoval herectví. Jeho výkony na plátně chválili diváci i filmoví kritici. Mladší generace ho mohla zaznamenat například v kultovním filmu Christophera Nolana z roku 2006 s názvem Dokonalý trik (The Prestige). Do toho Bowie také obstojně maloval. Jeho hlavní láskou však vždy byla hudba.

S přibývajícími roky se zdravotní stav kontroverzního hudebníka začal zhoršovat. Výrazné potíže nastaly v roce 2002. Bowie kvůli problémům se srdcem musel často přerušovat svá turné. Mimochodem v roce 2004 mu zdraví ani neumožnilo dokončit koncert v Praze. Ten samý rok Bowie ukončil svou aktivní hudební kariéru.

Velký návrat učinil v roce 2013, kdy začal vydávat nové písně, které byly komerčně velmi úspěšné. Bowie tehdy naznačil, že existuje velká šance, že se v budoucnu vrátí i na pódium. To však ještě netušil, že jej zaskočí zákeřná nemoc, která ukončí jeho kariéru a posléze i život.

Zemřel 10. ledna 2016 na rakovinu jater krátce poté, co vydal své poslední album Blackstar. Dožil se 69 let. Svět tak přišel o výjimečného a velmi všestranného umělce.

Tagy: