Zálohy narostly osminásobně, stěžují si odběratelé. Některým nestačí důchod ani na plyn

Některé domácnosti mohou mít problémy s placením záloh.

Extrémní zálohy na energie

Až osminásobné zvýšení cen energií. To je realita, se kterou se nyní potýkají některé domácnosti. Energetický regulační úřad dokonce eviduje stížnosti lidí, kterým dodavatel vyhrožuje, že pokud nezaplatí zálohu ve výši téměř 30 tisíc, bude jejich odběrové místo odpojeno. Nejlepší je podle odborníků takového obchodníka opustit.

78letá Marie Lišková byla u dodavatele Lama Energy dlouhé roky spokojená. Nedávno ale ze schránky vytáhla nově vypočítané zálohy na energie. Podle svých slov nevěřila vlastním očím. „Teď mám platit 23 tisíc za plyn a čtyři tisíce za elektřinu. A důchod mám kolem 17 tisíc. Já teda nepiju, ale v tu chvíli jsem si chtěla jednu dát,“ uvedla.

Není v tom ale sama. „Dnes mi přišly z Lamy zálohy, jsem v šoku. Plyn 20 400 a elektřina 9 980 korun, doteď jsme platili za plyn 3 420 korun a elektřinu 2 000 korun,“ líčila v komentářích na Facebooku Marcela Oertlová. „Zálohy zvedli ze 4 000 na 24 000,“ popsala Veronika Endlicherová.

Dodavatel na svém webu argumentuje tím, že výši cen na světových trzích nedokáže ovlivnit a tento stav je prý nadále neudržitelný. „V případě, že se změnou ceny zákazník nesouhlasí, může smlouvu bez postihu vypovědět,“ sdělila Jana Dronská mluvčí společnosti Lama.

Na dodavatele přišlo za poslední týdny desítky stížností i na Energetický regulační úřad. „Tento dodavatel vyhrožoval několika odběrným místům, pokud nebude zaplacená záloha. Podle zákona může dojít k odpojení, ale pouze když došlo k opakovanému neplacení a k opakované výzvě,“ upozornil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Odborníci pak doporučují, aby se domácnost pokusila vyhledat lepšího dodavatele. „Na trhu se dají najít nové ceníky, nemusí být nutně levnější než ty, které má, takže je dobré porovnat podmínky,“ řekl ředitel divize energií portálu Srovnejto.cz Aleš Fojtík. Stejně se zachovala i paní Lišková, která prý našla výrazně lepší nabídku. „Bohužel když se tohle stalo, tak od nich musím po tolika letech odejít,“ sdělila Lišková.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tvrdí, že tak vysoké zálohy za energie budou už brzy minulostí. Jejich výši totiž prý bude určovat cenový strop. „MPO ve středu představí vládě návrh nařízení, které upraví detaily zastropování cen energií. Od jeho vyhlášení budou dodavatelé mít 30 dnů na to, aby odběratelům stanovili nový předpis zálohových plateb,“ popsal mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka. Pokud tedy ve středu vláda nařízení schválí, nově upravené zálohy by lidem měly přijít do čtvrtého listopadu.

Tagy:
Facebook elektřina energie energetika Energetický regulační úřad zálohy Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Lama energy LAMA energy