Ostřelování, požár a hustý dým. Ruský útok na jadernou elektrárnu zachytily kamery

Útok na jadernou elektrárnu zachytila kamera.

Útok na jadernou elektrárnu zachytila kamera

Ruský útok na Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny zachytily bezpečnostní kamery. Záběry ukazují ostřelování jaderného zařízení a následný požár, který se podařilo uhasit až po několika hodinách. Ruské jednotky následně elektrárnu ovládly, na místě ale zůstávají zaměstnanci elektrárny a kontrolují stav bloků.

Na záběrech jsou vidět desítky střel, z nichž některé elektrárnu zasáhnou. Další video z jiné bezpečnostní kamery ukazuje, jak na místě vypukl velký požár. Později se ukázalo, že hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení. Jaderné bloky by poškozeny být neměly, oznámil v prohlášení Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

O ostřelování jaderného zařízení informoval po půlnoci mimo jiné ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval k okamžitému zastavení palby. Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že byl zasažen jeden ze šesti jaderných bloků, ale na jeho bezpečnost to vliv nemělo. Mluvčí elektrárny Andrij Tuz upřesnil, že tento blok byl renovován a byl mimo provoz, jaderné palivo v něm ale bylo.

Během noci přicházely často rozporné informace o požáru i o radiaci. Ruská agentura TASS sice informovala, že v elektrárně vypukl požár, o ruském útoku se nezmínila. K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) .

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce (...) Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina.

Podle bezpečnostního analytika Tomáše Pojara nemuseli ruští vojáci vědět, na co střílejí. „Za Rusko bojují mladíčci i ostřílení vojáci, ale panuje tam chaos. Nedá se vyloučit, že nevěděli, na co střílejí. Vědí ale velmi dobře, kde a co jsou cíle. Mají mapy z doby SSSR a tam jsou ty elektrárny zaneseny,“ sdělil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Pojar.

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová komentovala na Twitteru ruský útok stručně: „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží.“ Později ve vysílání CNN Prima NEWS mírnila obavy. „Intenzivní dělostřeleckou palbu by elektrárna nevydržela, ale jinak vydrží skutečně leccos. Ustála by i náhodný zásah raketou,“ uvedla.

Tagy: