Jak si v práci zažádat o více peněz? Pomůže vhodná argumentace i příprava

Prosincová inflace překvapila mnohé analytiky

Vláda zvýšila platy zaměstnanců ve veřejném sektoru i státní službě. Jejich výplatní páska bude od tohoto měsíce bohatší o 10 %. Otázkou pro nás ostatní je, jak si říct o zvýšení platu. Podle odborníků rozhoduje správné místo i čas, kdy si o peníze říct.

Způsobů, jak si říct o zvýšení platu u nadřízených, je hned několik. Ale ne všechny bývají šťastné. Zásadní chybou je srovnávání se s ostatními. Že má někdo 40 tisíc a já je chci taky, není šťastným argumentem a nejen to. „První velká chyba je, že vůbec neví, kolik vlastně chtějí. Druhá, že tam jdou lehce přednaštvaní, protože dopředu vyjednávají sami se sebou, a říkají si, že šéf jim to stejně nedá,“ uvedl strategický vyjednavač Radim Pařík. Další chybou je podle něj to, že si lidé vyjednávání nezkusí dopředu.

Trénovat můžete i s kamarádem nebo partnerem. Pak už můžete vyrazit do akce. K vyjednávání vynechte čas hned ráno před první kávou. Obzvlášť nevhodné je pondělí ráno nebo pak pátek odpoledne a nejlepší je domluvit si schůzku předem.

Obecně je ale vhodná doba na zvýšení platu. „Máme rekordní zaměstnanost. Pokud poptávka zůstane silná, tak bude zůstávat ochota firem kompenzovat zaměstnancům šílenou inflaci,“ řekl datový analytik Tomáš Dumbrovský. „Nejlepší čas říct si o zvýšení je v době, kdy se připravuje rozpočet, třeba v září,“ podotkla marketingová manažerka společnosti Grafton Jitka Součková.

Nejlepší argumentace není například ani říkat „mám čtyři děti, dvě hypotéky a neutáhnu to“. „Argumentovat je třeba kvalitou práce a ne ekonomickou situací, protože v té se zkrátka teď ocitáme všichni a není to nic výjimečného,“ popsala personalistka Jana Stehlíková. Prodejte proto větší objem práce, zodpovědnost, zvýšení vlastní kvalifikace nebo to, že pomáháte zaškolovat nové kolegy.

Vyjednávání o zvýšení platu je někdy jako při smlouvání na trhu. Chtějte proto nejprve víc, než je váš cíl, ať máte kam ustupovat. „Nastavte si rozpětí, kolik potřebujete skutečně, a tu částku ještě navyšte, ideálně tak o 20 %. Protože s tím máte kam ustupovat a šéf pak bude mít pocit, že taky něco vyhrál,“ sdělil Pařík.

Pokud vám to ale hned nevyjde, nezapomeňte si domluvit termín, kdy můžete téma přidání opět otevřít. Lépe se vyjednává, pokud máte lukrativní nabídku i jinde. V žádném případě nevyhrožujte. Ani odchodem, ani větou „šéfe, jestli mi nepřidáte, řeknu všem, že jste mi přidal“. To nezabere.

Tagy:
peníze práce finance zaměstnanci zaměstnavatelé Radim Pařík Grafton Recruitment Jana Knapová