Nová pravidla pro práci z domova? Firmy budou lidem hradit náklady, navrhuje Jurečka

Rodiče s dětmi mohou žádat o jednorázový příspěvek.

Ministr práce Marian Jurečka o sociální pomoci

Už od příštího roku by mohla platit povinnost zaměstnavatelů hradit náklady zaměstnancům, kteří pracují z domova, tedy na takzvaný home office. Vyplývá to z pracovního návrhu novely zákoníku práce z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počítá s tím, že by zaměstnavatelé svým lidem přispívali třeba na energie, otop nebo vodu.

Práci na dálku zaručuje zaměstnancům ve všech státech Evropské unie směrnice o rovnováze pracovního a soukromého života (WLB – Work-life Balance), která byla Radou EU přijata v červnu 2019.

Ačkoli se zdůrazňuje především ta její část, která klade důraz například na čerpání pracovního volna na péči o děti či rodinné příslušníky, neméně důležitá je rovněž pasáž o práci z domova. Členské státy EU měly směrnici uvést do praxe od začátku letošního srpna, české ministerstvo práce a sociálních věcí zatím hotové návrhy nepředložilo. To se však má změnit. „Pravidla pro home office připravíme do novely zákona. Byl bych rád, kdyby platila od 1. ledna 2023,“ řekl novinářům Marian Jurečka.

Hodinový paušál na energie či vodu

Podle pracovní verze novely zákoníku práce by zaměstnavatel měl pracovníkovi na dálku kompenzovat náklady, které má s výkonem práce z domova spojené. Částka by se ale nezahrnovala do výdělku, uvedla ČTK, která má dokument k dispozici.

Firma či instituce by měla zaměstnanci platit pak také hodinový paušál na plyn, elektřinu, paliva, dálkové vytápění, vodu nebo odpad. Navrhovaný paragraf počítal minimálně s 2,80 Kč za každou započatou hodinu práce. Částku by na každý rok stanovilo ministerstvo ve vyhlášce, která by platila vždy od ledna.

Resort by vycházel z údajů o nákladech na dospělého v průměrné domácnosti od Českého statistického úřadu. Mimořádně by mohl částky pro výpočet minimální náhrady valorizovat, pokud by úhrnné náklady vzrostly nejméně o 20 procent, vyplývá z pracovní verze.

A co na to odbory?

Taková úprava by měla vyhovovat rovněž odborům, které po regulaci práce na dálku dlouhodobě volají. „V žádném případě nechceme omezovat práci z domova, ale myslím si, že je třeba vytvořit nový typ vztahu mezi tím, kdo ji poskytuje, a kdo ji objednává,“ řekl před šesti lety v rozhovoru pro Aktuálně.cz odborový předák Josef Středula.

Středula tehdy reagoval na návrh novely zákoníku práce, která mimo jiné měla zamezit tomu, aby lidé pracující z domova byli neustále v pohotovosti. Už tenkrát se ale zvažovalo zavedení povinnosti zaměstnavatele hradit zaměstnancům náklady související s home officem. Šéf největší tuzemské odborové centrály ale návrh považoval za příliš striktní. „Striktní je především pokud jde o hrazení nákladů ze strany zaměstnavatele. Pro praxi by bylo výhodnější, aby náklady mohly být stanoveny takzvaným paušálem,“ navrhoval v roce 2016 Josef Středula. O paušálu nyní právě hovoří pracovní verze ministerské novely zákoníku práce.

Tagy:
Marian Jurečka práce kariéra práce z domova Český statistický úřad Evropská unie Ministerstvo práce a sociálních věcí Josef Středula odbory home office práce na dálku Aktuálně.cz Rada Evropské unie Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Zákoník práce