Otazníky kolem Pavlovy kandidátky do Ústavního soudu. Může být napojená na jeho sponzory

Prezident Petr Pavel

Senát bude schvalovat soudce

Objevují se sporné otázky okolo Kateřiny Ronovské, kterou prezident Petr Pavel dříve navrhl jako jednu z možných kandidátek na post ústavního soudce. Portál Borovan.cz upozornil na její působení v dozorčí radě Nadace Independent Press, jež vlastní majoritní podíl v Deníku N. Někteří z jejích zakladatelů, kteří však již v organizaci nepůsobí, přitom sponzorovali Pavlovu prezidentskou kampaň. Hlava státu se k tomu při svém vystoupení v Senátu nevyjádřila, vyzdvihla pouze odbornou způsobilost Ronovské.

Mezi zakladateli Nadace Independent Press, která z většiny vlastní společnost N media, a. s., vydávající Deník N, jsou například finančník Libor Winkler, internetový podnikatel Martin Hájek, jenž se dlouhodobě řadí k 25 nejbohatším Čechům, či Ondřej Fryc, investor a zakladatel Mall.cz, uvádí portál Médiář. Všichni tři přitom sponzorovali prezidentskou kampaň Petra Pavla, jak dříve informoval Seznam Zprávy. Ani jeden z nich však již tou dobou v nadaci několik let nefiguroval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel zamítl osmi lidem žádost o vstup do ukrajinské armády. Povolení má zatím 146 Čechů

Jak upozornil portál Borovan.cz, v současnosti v dozorčí radě nadace sedí Kateřina Ronovská, která vede katedru občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Ta zároveň patří mezi Pavlovy kandidáty do čela Ústavního soudu. Prezident ani sama Ronovská se k nařčení ve svých úvodních řečích před senátory, kteří v sobotu nominanty schvalují, nevyjádřili. V Senátu následuje obecná rozprava.

Komentátoři se v názorech rozcházejí

„Jestliže takové podezření existuje, je to špatná nominace,“ okomentoval spekulace o napojení Ronovské na sponzory pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Podobného názoru je i komentátor Jaroslav Plesl: „Nevypadá to dobře, prezident to měl se svými poradci včas posuzovat a řešit. Nelze v jedné chvíli bojovat proti oligarchizaci a zároveň se jí dopouštět. Ať to tak skutečně je, nebo to tak jen vypadá, je to krystalicky čistý případ oligarchizace.“

Naopak podle novináře a komentátora Radka Kubička nebude závažnost vztahu právničky a subjektů spojených s Pavlovou kampaní příliš vysoká. Pleslova slova jsou prý příliš silná. „Jestli tam je nějaké spojení, bude skutečně velmi volné a ne úplně zásadní. Kdyby byl kandidát přímým sponzorem či podporovatelem prezidenta, asi bychom to takto posuzovali. Podle informací, které doposud máme, nám ale žádná oligarchizace nehrozí,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS. Finální posouzení je však prý na senátorech.

Nominace je v pořádku i podle komentátora Martina Komárka. „Údajné napojení je něco velice volného. Podnikatelé, kteří kampaň sponzorovali, v té době již ve správní radě nadace nebyli. Ačkoliv to v Senátu může sehrát roli při rozhodování jednotlivců, kdybychom takové spojení brali pro výkon soudkyně jako závažnou překážku, bylo by to hodně vykonstruované,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Kritiku vyvolal i další z kandidátů

Vedle Ronovské se v posledních dnech objevila kritika i dalšího z nominantů – Roberta Fremra. „Jde o člověka, který v roce 1988 v StB zmanipulovaném procesu poslal mladého kluka do kriminálu. Tomu bychom se měli věnovat, protože to ovlivňuje život na desítky let dopředu,“ řekl redakci CNN Prima NEWS europoslanec a bývalý disident Alexandr Vondra (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel podepsal smlouvu o obranné spolupráci s USA. Fiala se k němu připojí po dovolené

Soudce Fremr se nařčení brání. „Jsem na lavici obžalovaných za něco, co jsem nespáchal. Budu mít stigma, podle mě nezasloužené,“ okomentoval situaci pro deník iDNES.cz. Kandidatury se kvůli kritice vzdát nehodlá, prý by tím potvrdil, že vědomě spolupracoval s StB, což odmítá.

Pavla námitky vůči Fremrovi překvapily a ve svém středečním projevu k senátorům se ho zastal. Měl prý dostat i doporučení, aby jeho nominaci stáhl. „Zatím jsem nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Robert Fremr tehdy jako soudce nebo člověk selhal,“ hájil prezident svého nominanta na post ústavního soudce. Naopak ocenil jeho bohaté zkušenosti i doporučení, které obdržel od dalších expertů z oboru. „Získal nominace nejvíce právních institucí, na které jsem se obrátil,“ zdůraznil prezident. Fremr při svém projevu uznal, že spolupráce s KSČ byla jeho selháním. Na konto zmíněné kauzy zmínil, že rozsudek neviděl více než 30 let, za svou prací si nicméně stojí.

Tagy: