Otevřeno 24/7: Automatizované prodejny jsou hybatelem dnešní doby

Automatická samoobslužná prodejna COOP v Ústí nad Orlicí

Českou kvalitu nenahradíš III. - COOP

Nakupování nikdy nebylo pohodlnější! Běžná rutina, jako je zásobování potravinami, může být v 21. století bleskovou záležitostí, ke které ani nejsou nezbytně potřeba pokladní či kurýři. A to díky moderním technologiím, které nám umožňují absolutní komfort –⁠ kdykoli během dne i noci jednoduše přijdeme do obchodu, kde si koupíme, co právě potřebujeme. První s konceptem automatizovaných prodejen v ČR přišla Skupina COOP.

Nyní mohou díky dotacím Ministerstva průmyslu a obchodu změnit v automatizované prodejny své obchody i menší obchodníci. Všechny vypsané podpory pro podnikatele naleznete uceleně na webových stránkách www.podporapodniku.cz.

Nakoupit si bez ohledu na to, kolik je právě hodin –⁠ to umožňují automatizované prodejny, které fungují i v Česku. Přes den fungují jako kterýkoli jiný obchod, ale ani v noci své dveře zákazníkům nezavírají. Obsluhu v nich po běžné otevírací době nahradí moderní technologie, díky kterým můžeme nakupovat bez nadsázky 24 hodin 7 dní v týdnu.

Relativní novinka tohoto konceptu nakupování stále vzbuzuje nadšení nejen mezi zákazníky. Podporu má i v nejvyšší politice. Ministerstvo průmyslu a obchodu fungování podobných podniků povzbuzuje hned dvěma způsoby. „Dotaci na podporu podnikatelských záměrů v kontextu digitalizace a robotizace malých a středních podniků, především ve venkovských oblastech, poskytuje MPO od 125 tisíc korun do 1,07 milionu Kč. Žádosti o podporu lze podávat v rámci Výzvy Technologie pro MAS (CLLD) až do konce roku 2024. Další možností využití podpory v kontextu podpory digitalizace je vypsaná Výzva Digitální podnik – Virtuální podnik. Dotace na projekt je poskytována od 250 tisíc Kč do 200 tisíc EUR,“ uvádí pro potenciální zájemce o podporu Pavel Vinkler, 1. místopředseda Rady kvality ČR a ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje malé obchody i na venkově a tím i možnost pro místní si jednoduše a bez dojíždění nakoupit základní potraviny. K tomu zase slouží program Obchůdek 2021+, který běží již druhým rokem.

V první Výzvě v rámci programu Obchůdek 2021+ přitom MPO podpořilo 428 prodejen, v té druhé už 599, celkem jim poskytlo podporu ve výši téměř 80 milionů Kč.

Peníze ale nejsou to jediné, čím Ministerstvo průmyslu a obchodu modernizaci prodejen až po zachování malých venkovských obchodů podporuje. Důležité je i širší využívání moderních platebních metod. „V rámci projektu Česko platí kartou MPO podpořilo spolu s dalšími zapojenými partnery instalaci více než 41 tisíc platebních terminálů a vznik bezmála 4,5 tisíce platebních bran. Projekt Česko platí kartou má 18 partnerů, mezi které patří kartová schémata, acquireři a nefinanční partneři jako jsou kupříkladu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Asociace českého tradičního obchodu či Sdružení místních samospráv ČR,“ vykládá Pavel Vinkler.

Moderní nakupování, výhra pro všechny

Česká republika bude nejspíš brzy mít jednu z nejhustších sítí automatizovaných prodejen. Oproti očekávání mnohých zákazníků jsou navíc automatizované prodejny velmi užitečné pro všechny skupiny zákazníků, jak vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel marketingu ve Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

V našem pojetí jde o prodejnu, která kombinuje standardní otevírací dobu s automatizovaným prodejem. Díky tomuto řešení si například zákazníci, kteří nechtějí z nějakého důvodu používat moderní technologie, mohou nakoupit tak, jak jsou zvyklí. A naopak zákazníci, pro které je standardní otevírací doba nedostatečná a s technologiemi nemají problém, si nakoupí doslova kdykoliv.

To je skvělou zprávou nejen pro samotné nakupující ale i pro správy menších obcí, pro které automatizované prodejny znamenají významný přínos a potenciál pro udržení obchodu, nebo jsou dokonce možností k nárůstu počtu obyvatel.

Skupina COOP sdružuje 46 spotřebních družstev, která provozují dohromady cca 2 400 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 400 000 m2 a zaměstnávají přes 13 000 lidí. Počet členů družstev je přes 100 000, vystupují pod společnou značkou COOP, která je největší sítí prodejen potravin v ČR. Kromě obchodní činnosti provozuje SČMSD také 8 středních odborných škol, manažerský institut a vlastního mobilního virtuálního operátora COOP Mobil.

Je ovšem možné, že mnohé zákazníky mohou moderní pojmy jako „hybridní“ či „automatizované“ prodejny mást.

Pojem hybridní prodejna se používá pro prodejny, které kombinují možnost nákupu s personálem s možností nákupu v automatizovaném režimu. Pokud bychom hovořili o čistě automatizované prodejně, tak jde o prodejnu, kde není lidská obsluha vůbec přítomna. COOP se zaměřuje téměř výlučně na hybridní prodejny. Nicméně v některých lokalitách, typicky v těch nejmenších obcích, mohou mít větší smysl čistě automatizované prodejny. Ty dnes provozují některé obce jako naši partneři a COOP se v tomto případě stará o dodávku zboží a obchodní činnost,“ objasňuje Lukáš Němčík s tím, že dříve nebo později se s novými trendy dokážou sladit všichni zákazníci bez větších potíží.

Podpora obyvatel i ekonomiky

Moderní prodejny se navíc snaží nabízet produkty lokálních výrobců a pěstitelů. „Nemáme systém centrálních skladů a přijde nám nelogické, abychom vozili například uzeniny přes celou republiku, když je v nejvyšší kvalitě lze nakoupit od místního řezníka. Spolupráce s lokálními výrobci je tedy velmi úzká a výhodná nejen pro nás, dodavatele, ale v konečném důsledku i pro zákazníky,“ říká ředitel marketingu ve Svazu českých a moravských spotřebních družstev s tím, že udržitelnost je jedním ze zásadních témat, kterému se vedení svazu věnuje. K těm dalším patří bezpečnost nových prodejen. „Klíčovým aspektem je vlastnictví bankovní identity, které je v kombinaci s aplikací v mobilním telefonu podmínkou vstupu do automatizované prodejny. Díky ní je možné každého zákazníka spolehlivě identifikovat. Naše prodejny jsou navíc chráněny kamerovým systémem napojeným na pult centrální ochrany. Krást v automatizovaném provozu je tak paradoxně daleko těžší než v běžném provozu, kdy jsou zákazníci z pohledu obsluhy anonymní. Více než roční zkušenost s provozem automatizovaných prodejen ukazuje, že bezpečnost či krádeže nepředstavují žádný reálný problém,“ uvádí Lukáš Němčík, který je přesvědčený, že moderní trend automatizovaných prodejen představuje na poli nakupování mimořádnou revoluci u nás i v zahraničí.

Tagy:
obchod projekt prodejna Česko Komerční sdělení Českou kvalitu nenahradíš Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR COOP skutečnost Svaz českých a moravských spotřebních družstev