Otevřít obchody 30. listopadu? To není moc chytré, tepe Blatného nápad Tomáš Prouza

Tomáš Prouza.

Plán ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na znovuotevření obchodů na konci listopadu se nesetkal s pochopením u prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy. „Po prvním adventním víkendu se mi to nezdá jako příliš chytré,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci pořádané několika podnikatelskými svazy z oboru obchodu, gastronomie a cestovního ruchu.

Podle Tomáše Prouzy je sice pro obchodníky důležité, aby s dostatečným předstihem věděli, kdy budou moci ve svých prodejnách opět přivítat zákazníky, termíny by ale měly být sdělovány promyšleně. „Ideální by bylo otevřít v pátek před prvním adventním víkendem. Pokud k tomu dojde až po něm, o to více lidí se do obchodů nahrne o druhém a dalším adventním víkendu,“ uvedl Prouza na dotaz CNN Prima NEWS.

Překvapuje ho, že vláda si tyto souvislosti neuvědomuje. „Mají data za loňské adventní víkendy, takže vědí, jak lidé chodí nakupovat. Jestli s tím neumějí pracovat, je druhá věc,“ dodal. Nelíbí se mu ale, že se ministři předhánějí v tom, kdo dřív řekne, co jak bude, nebo nebude. „Tyto hrátky se dějí opakovaně. Vzpomeňme, jak vláda na jaře něco vyhlašovala a o pár hodin později to zase vyvracela. Přesně tohle pak vede k nedůvěře lidí ve všechna protiepidemická opatření,“ řekl. Odkázal přitom na tiskové konference rakouského kancléře Sebastiana Kurze, kde „každá věta začíná slovy ‚prosím vás‘ a kancléř vše trpělivě vysvětluje“, zdůraznil dále šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Otevřít nonstop je nonsens

Ministr Blatný během pátečního jednání Poslanecké sněmovny rovněž zmínil, že by obchody mohly mít otevřeno nonstop, což by jim mohlo částečně kompenzovat předchozí ztráty. „Nechápu, proč na jedné straně prosazují zákaz nočního vycházení, ale na druhé straně prosazují, abychom šli nakupovat ve tři ráno,“ divil se Prouza.

Lidé podle něho končí nákupy zpravidla mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní. „Nákupní centra mají otevřeno mimo jiné i ve vazbě na provoz městské hromadné dopravy. Lidé nepůjdou nakupovat, pokud se někam nedostanou metrem či autobusem. Jestliže MHD zavřete dřív než obchody, pak to nedává vůbec žádný smysl,“ dodal Tomáš Prouza.

Upozornil ale, že pro obchodníky je důležité znát datum otevření co nejdříve, aby se ně něj mohli dostatečně připravit. „Sice jsme se už naučili fungovat v tom, že vláda něco v pondělí oznámí a platí to od středy, ale vědět alespoň týden dopředu, kdy bude otevřeno, obchodům velmi pomůže,“ řekl. Nejde totiž jen o otevření prodejny, ale také o objednání zboží nebo povolání personálu.

Tagy: