Oxid uhelnatý otráví ročně v Česku 150 lidí. Životy přitom zachrání maličkost

Plynový kotel

Jak správně kontrolovat plynový kotel?

Oxidem uhelnatým se v Česku každoročně přiotráví kolem 350 lidí a zhruba 150 jich na otravu dokonce zemře. Odborníci domácnostem i firmám doporučují, aby u svých plynových kotlů jednou za rok nechaly provést servisní kontrolu. Pravděpodobnost případné nehody se tím snižuje na minimum.

Kotel při spalování plynu ohřívá vodu, která je dále rozvedena do radiátorů nebo jiných topidel. Jakmile klesne teplota v místnosti pod určenou hodnotu, sepne termostat plynový kotel a ten ohřeje další vodu. Vše může pracovat v plně automatickém režimu.

Proto jsou plynové kotle vhodné pro obyčejné domácnosti i pro jiné rozsáhlejší budovy. Jejich výhoda spočívá v úspornosti i šetrnosti. Jde o efektivní a ekologický způsob vytápění. Přesto mohou členové domácnosti, kteří kotel před každou topnou sezónou nenechají vyčistit, zaplatit i životem.

Kotel totiž funguje jako vysavač, který neustále nasává vzduch. Spolu s ním ale i všechny nečistoty, které jsou v jeho blízkosti – prach, zvířecí chlupy i špína z koberce kotel postupně ucpává. „Když se ucpe výměník, tak dojde k tomu, že na plochách za hořákem dojde ke špatnému spalování a k vysoké tvorbě oxidu uhelnatého,“ varuje revizní technik Jiří Buchta.

Domácnosti nemají ze zákona povinnost revizi svých plynových kotlů provádět, tu mají pouze podnikatelé a firmy. Pokud ale člověk neprovede servisní prohlídky, kterou přitom výrobce doporučuje, a poté dojde ke zranění osob, může vlastník za tuto nedbalost skončit před soudem.

Pomoci může i detektor či trik se zrcadlem

„Téměř všichni výrobci mají jednou za rok servisní kontrolu. Ta je v návodu výrobce daná jako povinnost pro zajištění bezpečného provozu spotřebiče. Takže stačí kontrolu udělat jednou ročně a tím si zajistíte, že kotel bude fungovat spolehlivě a bezpečně,“ popisuje Buchta.

Pokud chce mít vlastník plynového kotle jistotu, že výrobek stále funguje bezpečně, může si pořídit ještě detektor oxidu uhelnatého. Ten po zjištění přítomnosti CO začne pískat. I bez něj ale existují triky, které domácnost na přítomnost jedovatého plynu upozorní.

„Když pouštíte vodu v koupelně do vany, v momentu, kdy se vám okamžitě orosí zrcadlo, je jasné, že spaliny pronikly do koupelny,“ radí technik jednu z možných pomůcek.

Tagy: