Ruská ekonomika už se hroutí. Banky ve Vladivostoku chtějí za dolar třikrát víc než v pátek

Bankomaty Sberbank v Moskvě

Vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Rusové na Dálném východě se začínají probouzet do kalného pondělního rána. Začala totiž hospodářská katastrofa, kterou naposledy zažili jejich pradědové. Naplňují se scénáře předpovídané experty poté, co se západní svět rozhodl odstřihnout vybrané ruské banky od platebního systému SWIFT a zmrazit aktiva ruské centrální banky.

Zatímco v pátek byl oficiální kurs ruské měny vůči té americké kolem 85 rublů za dolar, o pouhé tři dny později je všechno jinak. Kdokoli chce v některé z vladivostockých bank koupit americký dolar, bude si muset připravit trojcifernou částku. Kurzy v tamních bankovních domech se krátce po půlnoci středoevropského času pohybovaly od 120 do 250 rublů za dolar.

Kdo by naopak chtěl dolar bance prodat a vyměnit na rubly, dostal by za jeden „greenback“ jen 70 až 90 rublů. Tak velký rozptyl mezi prodejním a nákupním kursem nebývá obvyklý. Ani rozdíly mezi jednotlivými bankami. Trh zatím zjevně tápe a nemá ponětí, jaká je férová cena rublu, který se ocitl pod tlakem mezinárodních sankcí.

Hrozí hyperinflace

„Předpokládám, že se kurs rublu vůči dolaru, euru a dalším významným měnám začne stabilizovat, jakmile otevřou první burzy v Asii. Stabilizací myslím nalezení nové rovnovážné úrovně. Že cena dolaru vyjádřená v rublech bude trojciferná, je prakticky jistota,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické.

Podle ní to bude pro obyčejné Rusy obrovské překvapení. „Ten, kdo je odkázán jen na státní média, tak vůbec netuší, co se na něho řítí, a bude koukat,“ dodala Hedija s tím, že to je teprve začátek. „Tak dramatické oslabení rublu povede dříve či později k rapidnímu růstu cen. Inflace bude jistě dvouciferná, nedivila bych se ani, pokud by se brzy vyhoupla na stovky procent,“ řekla dále ekonomka.

Záležet totiž bude na reakci ruské centrální banky Bank of Russia. Ta může přijít s dramatickým růstem úrokových sazeb, což povede k odsávání peněz z ekonomiky. Jenže tvrdá protiinflační politika má své náklady. „Skokové zdražení peněz utlumí investice i spotřebu domácností. Hospodářský propad bude v zásadě nevyhnutelný. Můžeme jen odhadovat, zda to bude o jednotky či desítky procent a jak rychle k němu dojde,“ uvedla Veronika Hedija.

Rubl je mrtvá měna

Vyloučen není ani takzvaný run na banky. To znamená, že lidé v panice začnou vybírat své úspory z bankovních účtů. Jenže žádná banka nemá veškeré bezhotovostní zůstatky kryty ze sta procent bankovkami a mincemi, tudíž nebudou moci hotovost vyplatit všem. Řešením je pak omezení výběrů z účtů, jako jsme tomu byli svědky před téměř sedmi lety, kdy Řecku hrozil státní bankrot.

„Platí, že rubl je mrtvá měna,“ uvedla pro CNN Prima NEWS hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Naráží právě na to, že aktiva centrální banky budou zmrazena, a to včetně dolarových rezerv, s nimiž nebude moci nijak disponovat. Rezervy cizích měn totiž centrální banky nedrží v hotovosti, ale mají je někde investovány. Ať už na účtech jiných centrálních bank, v akciích nebo dluhopisech.

Jedinou ruskou zbraní, jak pád rublu mírnit a nějakou dobu financovat chod ruské ekonomiky, jsou zlaté rezervy. „Mají třetinu rezerv ve zlatě, to je třikrát více než v roce 2014,“ uvedla Helena Horská. Ruská centrální banka má v devizových rezervách kolem 643 miliard dolarů. Třetina, kterou drží ve zlatě, tedy odpovídá sumě kolem 214 miliard, což by vystačilo k financování téměř ročního objemu ruského dovozu.

Zlato, chceš zlato?

Jenže platit ve zlatě není jen tak. Jelikož Rusko bude odstřiženo od bezhotovostního okolního světa, muselo by zlaté rezervy převážet fyzicky nebo by se muselo s nějakým státem domluvit, že zlato bude akceptovat v jakési formě zástavy. „Rusku by musel někdo uvěřit, že mu zlato případně skutečně vydá,“ vysvětlila Veronika Hedija.

Pád rublu i ruské ekonomiky už během víkendu předpovídal také hlavní ekonom platební instituce Roger Dominik Stroukal. Ten rovněž viděl malý prostor pro odvrácení totální katastrofy během neděle. Tedy krátce poté, co západ zmáčkl pomyslné „jaderné finanční tlačítko“. „Trhy se otevřou v pondělí. To dává Putinovi přesně den na vyjednávání, aby ten pád (rublu, pozn. red.) zmírnil. Jinak tohle + SWIFT + dřívější americké sankce… Rusko by se dostalo na úroveň Severní Koreje,“ napsal Stroukal na Twitter.

Narážel tím na režim Kim Čong-una, který je v současné době nejizolovanější ekonomikou světa a jako taková patří rovněž k těm vůbec nejchudším na světě. Země s více než 25 miliony obyvatel má hrubý domácí produkt v objemu 28,5 miliardy dolarů, To je přibližně desetkrát méně než hrubý domácí produkt České republiky. Hrubý domácí produkt na osobu v přepočtu podle parity kupní síly (po zohlednění vlivu cenové hladiny) dosahuje v KLDR kolem 1700 dolarů, tentýž ukazatel v Česku převyšuje 35 tisíc dolarů. Jenže, jak je vidět, okno pro vyjednávání o příměří na Ukrajině nebylo ze strany Vladimira Putina otevřeno.

Tagy: