Novou pandemii může způsobit smrtící houba, děsí vědce. Vyvolává neléčitelnou infekci

Vědci v době probíhající pandemie úzkostlivě pátrají po potenciálních původcích chorob, které by mohly způsobit další globální katastrofu. Kromě netopýrů či velbloudů dělá epidemiologům starosti také jedna houba – kvasinka Candida auris, která způsobuje smrtící infekci. Nachází se přitom často tam, kam se lidé chodí léčit – v nemocnici.

Candida ohrožuje převážně starší, oslabené pacienty ve zdravotnických zařízeních, kteří mají zavedený katetr. Trubicí se totiž může nebezpečná houba dostat do krevního oběhu a způsobit fungémii. Candida napadá centrální nervovou soustavu a může infikovat i vnitřní orgány.

V nemocnicích se pak může infekce přímo přenášet z člověka na člověka. Pacient se může nakazit také kontaktem s kontaminovým povrchem. Potíž s Candidou je totiž v tom, že na předmětech ulpívá neobyčejně dlouho.

„Candida je děsivá hlavně proto, že velmi dlouho vydrží na neživém povrchu. A to nezávisle na tom, čím vším se ji snažíte odstranit,“ řekla londýnská epidemioložka Johanna Rhodesová pro vědecký časopis New Scientist.

Před Candidou varovalo také americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí s tím, že proti kvasinkové infekci, kterou způsobuje, zatím neexistuje lék.

Experti dosud netuší, odkud tento patogen pochází. Poprvé jej vědci zaznamenali v roce 2009, v roce 2016 pak došlo k lokální epidemii Candidy ve Velké Británii. Informoval o tom deník The New York Post.

„Musíme investovat více času do výzkumu a připravit se na všechny typy infekčních patogenů,“ komentoval pro list vědec Mahmoud Ghannoum z univerzity v Ohiu.

Tagy: