Zoo Bošovice zachránila nechtěné papoušky kakadu: Zamilovali se a stali se rodiči

Dva různí majitelé se obrátili na Papouščí zoo Bošovice s žádostí o pomoc. Už nezvládali péči o své mazlíčky, a v zoo jim tak poskytli nový domov. Nikdo však nedoufal v to, jak dojemně jejich shledání skončí. Nejdříve měl každý svou voliéru, po seznámení sdíleli jednu společnou, ale nikdo nečekal, že se do sebe zamilují a vznikne z toho nový život. O to neuvěřitelnější příběh to je, protože jim to trvalo celých 7 let. Cestu osudové papouščí lásky vám přiblíží provozní manažer zoo Josef Bojanovský.

První nechtěný papoušek

Vše začalo v roce 2013, kdy do naší zoo zavolal majitel papouška kakadu, že už svého „miláčka“ nedokáže zvládnout a jestli by v naší Papouščí zoo Bošovice nemohl najít nový domov. Souhlasili jsme, protože víme, jak těžké by bylo najít nového majitele pro papouška, „odložení“ do záchranných center je také problém, protože se často u těchto papoušků „závisláků“ jejich trauma ještě prohloubí a vede k agresivitě a sebepoškozování.

Z mazlíčka problém pro sousedy i majitele

Mláďata kakadu jsou velmi roztomilá a vytváří si silné citové pouto k majiteli. Vyžadují ale neustálou pozornost od chovatele a jeho fyzický kontakt (v podobě hlazení, čechrání peříček atd.). Jedná se o papouška, který je velice hlučný a jeho „vřískot“ je často nejen nepřijatelný pro sousedy majitelů, ale často i pro celou domácnost majitele. Častým problémem u kakadu je změna jeho chování v průběhu dospívání. Kolem druhého až třetího roku při dosažení jejich pohlavní dospělosti se může změnit chování často ve velmi agresivního jedince vůči majiteli (a likvidují a devastují vše kolem sebe). Navíc vyžadují partnera (mělo by to být nutností u všech). A pak se pro chovatele stávají nechtěnými či nezvládnutelnými. Stejný osud potkal i dalšího kakadu od jiného majitele, asi o 8 měsíců později.

Po sedmi letech na jednom bidýlku

Shodou okolností se tak k nám od dvou různých majitelů dostal pár, samec a samice - Kvído a Terezka. Nejdříve jsme je umístili každého zvlášť do expozic (samec bývá často agresivní k partnerce). Papoušci na sebe viděli a zvykali si na sebe a na nové prostředí. Po roce jsme je přemístili do společné voliéry. Papoušci se snášeli, neubližovali si, ale na jednom bidle spolu nikdy neseděli!

Mládě vylétlo z hnízda

Před dvěma lety jsme jim do voliéry dali hnízdní budku. Letos, s koncem zimy, samec začal budku okusovat a tím lákal samičku na hnízdo – odolávala. Samice prvně snesla dvě neoplozená vejce na zem. Ale zázrak se přeci jen stal. Začátkem jara jsme pár zahlédli, jak společně vylézá z budky. Zamilovaný páreček Kvído a Terezka – bude vše dovršeno odchovanými mláďaty? Ano jedno mládě, dnes již čtyřměsíční, se má čile k světu, rodiče se o něho vzorně starají. Momentálně už opustilo hnízdní dutinu a i vy ho můžete vidět ve venkovní expozici.

Radost máme i z toho, že se původní majitelé těchto papoušků k nám pravidelně jezdí i několikrát ročně dívat, jak se „jejich“ bývalým mazlíčkům daří. A myslím, že moc dobře. Jsou jedni z nejoblíbenějších papoušků v zoo, to se zároveň projevuje i počtem adoptivních rodičů.

Chov papoušků je potřeba nejdříve nastudovat

Musíme ale říct, že ne vždy to má tak šťastný konec. Naše zoo často radí chovatelům s chovem papoušků. Pravdivě říkáme, co obnáší chovat papouška, doporučujeme vhodný druh, vyptáváme se na jejich podmínky. Může to vypadat, že je odrazujeme. Pořízení papouška je jednoduché, ale následná péče ne – a lidé si to často neuvědomují. Pokud o tom uvažujete, zjistit více informací můžete i díky našemu speciálnímu programu Mladý ošetřovatel.

Kdo je kakadu bílý

Kakadu bílý (Cacatua alba) – patří mezi silně ohrožené druhy papoušků, dorůstající velikosti až 50 cm a obývající oblast Indonésie. Kakadu bílý je celý bílý, pouze spodní strana křídel a ocasu má žlutý nádech. Chocholka je široká, vztyčitelná podle nálady ptáka. Potrava se skládá především ze semen a plodů s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny. Jedná se o jednoho z nejnáročnějších papoušků na chov v domácích podmínkách. Především je to pták velice hlučný a často může být agresivní.

Tagy: