Párek v rohlíku slaví kulatiny. Oblíbenou rychlovku zavedl českobudějovický řezník

Párek v rohlíku přivezl ze Španělska jihočeský řezník.

Párek v rohlíku slaví půl století

Jestlipak víte, co je to pikador? Jihočechům dobře známý výraz pro první fastfoodovou svačinu v Čechách není třeba vysvětlovat. Jedná se totiž o slangový výraz pro párek v rohlíku nebo –⁠ chcete-li –⁠ světově známý hotdog. Do Čech ho ze Španělska před padesáti lety přivezl jeden českobudějovický řezník.

Když se v létě 1972 řezník Václav Masopust procházel španělským Madridem, zaujal ho prodavač, který z tlustého bodla sundával děravý rohlík, teplý párek namáčel do hořčice, vsunul ho do pečiva a pochoutku podával zákazníkům.

Netrvalo dlouho a začal prodávat párek v rohlíku i v Českých Budějovicích pod názvem pikador. Od té doby se ozývá z českých stánků s občerstvením zásadní otázka –⁠ s kečupem nebo hořčicí? V zápiscích Václava Masopusta najdeme i zmínku o tom, že měl tehdy problém s pekárnou. Chtěl totiž, aby se párek vešel celý do rohlíku, ty tehdejší byly příliš úzké a trhaly se.

Pekaři nakonec řezníkovy prosby vyslyšeli a začali dodávat pečivo, které odpovídalo Masopustovým nárokům. A protože si nápad přivezl ze Španělska, byl název pokrmu inspirován býčími zápasy a takzvanými pikadory ozbrojenými píkami.

První fronty na pikadory stáli lidé před provozovnou českobudějovického závodu potravin v Krajinské ulici. A přestože se párek v rohlíku začal brzy prodávat i v jiných koutech republiky, slovo pikador zůstalo výsadou Jihočechů.

Podle dobových fotografií stála porce 2 koruny a 40 haléřů. A zatímco ještě třeba před patnácti lety bylo možné koupit pikador v Českých Budějovicích téměř na každém rohu, dnes už párky v rohlíku vytlačila jiná rychlá občerstvení. Pikador ale už navždy obohatil nejen český jídelníček, ale i jihočeský dialekt.

Tagy: