Z bazénu v Podolí chtěli vyhodit i princeznu Dianu. Čím provozovatele naštvala?

Plavecký stadion Podolí

CNN_Domácí: PODOLI

K létu neodmyslitelně patří koupání, za kterým v Praze můžete vyrazit na stadion v Podolí. Jeho historie se píše zhruba od poloviny minulého století. Hlavní město tenkrát řešilo, kam umístit plavecké centrum s parametry olympijských norem. Nakonec vznikl areál se dvěma venkovními a jedním krytým bazénem.

Unikátní stavba plaveckého areálu vznikala v průběhu sedmi let pod taktovkou dnes již zesnulého architekta Richarda Podzemného. Pro veřejnost byl areál otevřen 28. června roku 1965. „Výstavba proběhla ve dvou etapách. První začala v roce 1959. Během jednoho roku vznikly dva venkovní bazény. A už v roce 1960 zde byly první soutěže. Následně, dalších pět let, trvalo, než se vybudoval areál tak, jak ho známe dnes,“ vzpomíná Jan Bezděk, ředitel Plaveckého stadionu Podolí v pořadu Prima Česko. Podle něj se areál od dob vzniku v podstatě nezměnil.

V Podolí jako doma

„Jediné, co se změnilo, je to, co návštěvník moc nevidí, tedy zázemí celého areálu,“ dodává Bezděk. Vedoucí technického úseku Jaroslav Uher ho doplňuje: „Původní rozvody byly ocelové, dnes už je to komplet v plastu, takže nedochází k prorezavění,“ pronesl v pořadu Prima Česko.

Jsou tací, kteří chodí do Podolí desítky let a pro které je bazén srdeční záležitostí. Trenérka plavání, Jaroslava Passerová zná celý areál od jeho prvopočátků. „Když se otevírala vnitřní hala, tak právě tady jsem coby 13letá čistila dlaždičky,“ vypráví Jaroslava Passerová, mimo jiné bývalá československá reprezentantka v plavání a účastnice letních olympijských her v Mnichově 1972.

„Podolí pro mě znamená takové nestárnutí. Když si jdu ráno zaplavat, mám den úplně jiný než den, který zde nezačnu,“ říká rozhlasový moderátor Roman Víšek. A areál využívají také olympionici. „V Podolí je jeden z mála bazénů u nás, kde se dá trénovat jak venku, tak vevnitř. Bydlím v Praze, tím je to pro mě výhodný. Je to dlouhý bazén, který nám vytrvalcům sedí líp, než krátký,“ konstatuje Matěj Kozubek, dálkový plavec a účastník letních olympijských her v Tokiu v roce 2021.

Z bazénu málem vyhodili princeznu Dianu

A zajímá vás, kolik kilometrů týdně naplavou ti, kteří se plavání věnují na závodní úrovni? I to v Podolí vědí. „Za trénink plavci uplavou šest a půl až sedm kilometrů. Takže za den je to dvanáct až čtrnáct kilometrů. To je 60 až 65 kilometrů za týden,“ počítá Passerová. A rovnou vzpomíná na návštěvu světoznámé aristokratky princezny Diany. Tu prý z bazénu málem vyhodili. „Plavali jsme na vnitřním bazénu a princezna Diana vlezla mezi děti. Tak jsme ji chtěli z dráhy vyhodit. A najednou se za námi objevila ochranka a řekla nám, kdo to je. Byli jsme překvapení.“

Plavecký stadion byl v době svého otevření jedinečným zařízením. A toto postavení si uchovává dodnes. Celý areál je od roku 2020 památkově chráněn. Kromě tří dnů v roce je otevřen každý den. Máte-li chuť zažít zdejší magickou atmosféru, přijďte si zaplavat.

Tagy: