Putin není monstrum, působil na mě příjemně. Vystrčil je kašpar, tvrdí Paroubek

Jakou osobní zkušenost má expremiér Jiří Paroubek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem? O čem spolu hovořili tváří v tvář? Proč předsedu Senátu Miloše Vystrčila bývalý ministerský předseda označuje za kašpara? A pozval by na večeři Markétu Adamovou Pekarovou, s níž si přes média vyměňuje ostré vzkazy? To vše prozradil bývalý politik v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Během politické kariéry jste se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem osobně setkal. Jak na vás působil?
Setkali jsme se dvakrát. Jednou při jeho státní návštěvě v Praze v roce 2006 a pak v Rusku, když jsem navštívil sjezd strany Spravedlivé Rusko. Hovořili jsme spolu asi hodinu a mluvili jsme spolu německy. Musím říct, že na mě působil příjemným dojmem. Neviděl jsem v něm žádné monstrum.

O čem jste spolu hovořili?
Měl jsem velký zájem o obnovení některých kulturních vazeb, které jsme k Rusku měli. To bylo téma našeho rozhovoru.

Je reakce české vlády směrem k Rusku po jeho invazi na Ukrajinu adekvátní?
Jedna věc je invaze, druhá věc je, co bude, až válka skončí. Zcela nepochybně pak bude nezbytně nutné udělat z naší strany kroky, aby vztahy s Ruskem byly postupně obnoveny, bude potřeba je normalizovat.

Jiří Paroubek (68)
V letech 1976 až 1990 pracoval jako hlavní ekonom podniku Restaurace a jídelny v Praze. V listopadu 1989 vstoupil do ČSSD a na jejím obnovovacím sjezdu v roce 1990 byl zvolen do funkce ústředního tajemníka. V roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu strany, šéfem byl zvolen Miloš Zeman. V letech 2001 až 2003 byl místopředsedou pražské stranické organizace. V roce 2004 ve vládě Stanislava Grosse zastával post ministra pro místní rozvoj. Po demisi celé vlády v roce 2005 sestavil novou vládu a byl jmenován jejím předsedou. V roce 2010 jako šéf sociální demokracie vyhrál parlamentní volby, ale nebyl schopen sestavit vládu a na svou funkci rezignoval. V roce 2011 založil novou politickou stranu s původním názvem Národní socialisté, později LEV 21 a stal se jejím předsedou. V roce 2014 z funkce odstoupil, což zdůvodnil tím, že se rozhodl odejít z politiky, aby se mohl věnovat své rodině, podnikatelským činnostem a akademické činnosti.

Přestože po tom všem, co se na Ukrajině stalo, u moci zůstane Vladimir Putin?
Česká republika ani USA tohle neovlivní. Bylo by dobré zveřejnit studii, na kterou upozornila MF DNES. Píše se v ní, že i kdyby se nakrásně stalo, že bychom od Ruska přestali odebírat ropu a zemní plyn, tak ho to nepoloží, nedostane do kolen. Na zpracování se podíleli tři ekonomové, dva z nich působí na českém výzkumném pracovišti CERGE, tudíž je rozhodně nelze podezírat z nějakého rusofilství.

Víte, já se zájmem poslouchám všechny ty Bartůšky, Lipavské a další jim podobné borce, kteří jsou rusofobní a zabývají se tím, jak ten náš stát v důsledcích co nejvíce poškodit. Ono je možné se během několika let zbavit závislosti na ruské ropě a zemním plynu. Ale nikdo se nezeptal, kolik bude stát to LPG? Bude čtyřikrát, desetkrát dražší než ruský plyn? Bude se to dotýkat nikoliv těch horních deseti tisíc lidí z české politické elity, ale středních vrstev, a to nemluvím o českých občanech, kteří už jsou dneska na hranici chudoby. Potravinářská komora hovoří o tom, že ceny potravinářských výrobků vzrostou v krátké době o čtvrtinu. Ceny pohonných hmot o několik desítek procent. To je taková zátěž pro obyvatelstvo, které nebude moci unést.

Pochytil jsem od Markéty Pekarové Adamové, politické manekýny, která ničemu moc nerozumí, že se lidé mají starat sami o sebe, ale vláda jim přece musí vytvářet podmínky k životu. Všichni ti, co dnes vykřikují, jak je potřeba Rusko položit na kolena, musí sami vědět, že ho nic takového nepoloží. Ropu a zemní plyn bude vyvážet na jiné trhy.

Ano, v poslední době došlo mezi vámi a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou k jistým slovním rozepřím. Pro CNN Prima NEWS například na vaši adresu prohlásila, že „je překvapena, že Jiří Paroubek ještě existuje“. Pozval byste ji přesto na oběd nebo na večeři?
Proč ne. Je to hezká žena, krásně se obléká. A jak známo, hezkým ženám se ledacos odpustí. Jen v té politice je trochu popletená a měla by méně mluvit. Její výroky, už jenom na adresu českých občanů, mluví za vše.

Česká vláda se jen připojuje k protiruské, řekněme, euforii, která se projevuje v Polsku a Pobaltí.

Česko ale postupuje obdobně jako většina zemí v EU.
Česká vláda se jen připojuje k protiruské, řekněme, euforii, která se projevuje v Polsku a Pobaltí. Budu se opakovat, tam chtějí dostat Rusko do kolen. To se ale zatím nepodařilo nikomu, ani Hitlerovi, ani Napoleonovi a obávám se, že se to nepodaří ani teď. Naše takzvaná vládní elita je američtější než samotní Američané. Teď, když jsem viděl, jak senátoři v čele s předsedou Vystrčilem (předseda Senátu Miloš Vystrčil za ODS, pozn. red.) vyrazili na Ukrajinu, aby si tím dělali jen PR.

Ale přijeli tam na oficiální pozvání z ukrajinské strany…
Dobře, ale to načasování… Zejména Vystrčil vypadal jako kašpar. Fiala se alespoň umí chovat, tohle ale byla parodie na politika. Nemyslím si, že je to k něčemu dobré. Prioritou a v zájmu všech by mělo být co nejdřív válečný konflikt ukončit a dosáhnout přijatelného udržitelného míru, který zaručí bezpečnostní zájmy Ukrajiny, Evropy, ale i Ruska.

Andrej Babiš tvrdí, že Fialova vláda kašle na české občany ve prospěch ukrajinských uprchlíků. Nevytváří tím mezi lidmi zbytečné napětí, jak tvrdí premiér Petr Fiala?
Petr Fiala to trochu přehání, ale Andrej Babiš měl asi také volit jiná slova. Takhle já bych to neřekl, myslím, že naší morální povinností je starat se o lidi v nouzi. Když česká veřejnost vidí ty maminky s dětmi, babičky, jak přijely s třemi igelitkami, kde mají veškerý svůj majetek, otevřela svá srdce a peněženky. Ale pak přijíždějí z Ukrajiny lidé v autech za tři, čtyři miliony, žijí v drahých nájmech v Praze a parkují na modrých zónách. Česká vláda by se kromě uprchlíků měla zamýšlet nad sociální situací českých rodin. Řada z nich se dostává do kritické situace se svými financemi, ale naše politická elita se zabývá dodávkami zbraní na Ukrajinu.

Ministryně obrany Jana Černochová by ráda iniciovala, aby v ČR vznikla americká základna. Byl by to krok k většímu bezpečí Česka, jak tvrdí řada expertů?
Otevřeně říkám, že já budu aktivně vystupovat proti tomu. Nechci, aby tady něco takového vzniklo a spojím se s lidmi z občanské iniciativy Ne základnám. Tohle prostě ohrožuje bezpečnostní zájmy českého obyvatelstva. Navíc o tak závažném rozhodnutí by mělo být lidové referendum. Je to podobné jako před třinácti čtrnácti lety, kdy ČSSD pod mým vedením zabránila tomu bláznivému projektu české pravice, která na našem území chtěla mít americký radar.

Když se před lety mluvilo o radaru, panovaly obavy, že by ČR byla první na ráně kvůli vyřazení protivzdušné obrany. Nebylo by to teď přesně naopak? Že by na nás Rusové nezaútočili, protože by se báli reakce Američanů?
Pokud by došlo k jadernému konfliktu, tak samozřejmě to okolí té základny by shořelo jako papír po prvních minutách. To žádnou naši bezpečnost přece nemůže vylepšit. Kromě toho nejsem pro to, aby se zvyšovalo napětí ve střední nebo východní Evropě. Opět říkám, jde o to ukončit konflikt na Ukrajině, a to přijatelným mírem pro všechny strany, aby se za pět let neválčilo znovu.

Tagy: