Pasáček zodpovědný za hladomor na Ukrajině. Chruščov zemřel před 50 lety

Politik a první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, který byl spoluzodpovědný za hladomor na Ukrajině ve 30. letech. Nikita Sergejevič Chruščov, jenž zemřel před 50 lety, obdivoval Stalina, avšak později se stal jeho velkým kritikem. Jaký byl jako dítě a jak se se Stalinem seznámil? Na tyto a další otázky odpovídala historička Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy Daniela Kolenovská.

Občas se mylně uvádí, že se Chruščov narodil na Ukrajině. Kde to bylo ve skutečnosti?
Chruščovův životopisec William Taubman výstižně nazval příslušnou kapitolu ve své knize Našinec z Kalinovky. Jde o jihoruskou vesnici, kde se Chruščov narodil 15. dubna 1894 do chudé rolnické rodiny, která se v jeho čtrnácti letech odstěhovala za lepší prací do východoukrajinské hornické Juzovky.

Jaká byla Chruščovova rodina, měla dělnický původ?
Chruščov se v souladu s požadavky doby raději hlásil k hornické nebo dělnické identitě, a na rolnickou Kalinovku proto příliš sám neodkazoval. Národnost z hlediska bolševiků nehrála takovou roli, podstatnější byla právě profesní identita. Platí také, že vzdělanost rolníků byla v Rusku tradičně velmi nízká, krom poměrně bídného života čekala muže také dlouhá léta v armádě. Absolvoval zřejmě jen tři roky školy. To není vzdělání, jímž by se sovětský lídr chtěl chlubit.

Naproti tomu účast na práci v prudce se rozvíjejícím symbolu sovětské modernizace, v Donbasu, a kariéra kovodělníka od 14 let byla důvodem k hrdosti. A to bez ohledu na bídné výdělky, epidemie a primitivní mravy takového prostředí. Zároveň se ale prezentoval jako odborník na zemědělství, později v čele SSSR prosazoval nejrůznější zemědělské a půdní reformy. Z nich nejvíce proslulo vytváření tzv. celin rozoráváním mezí na polích. Ale slavná je i kukuřice, kterou nadšeně po návštěvě USA prosazoval v SSSR jako novou perspektivní plodinu.

Ví se, jaký byl jako dítě? Jak mu to šlo ve škole?
O Chruščovově prospěchu mnoho nevíme. Svou roli hraje vliv, který na svůj oficiální životopis měl sám Chruščov. Chlubil se například svou zdatností v matematice. Nebo tvrdil, že při návštěvě své oblíbené učitelky údajně získal přístup k četbě zakázaných politických knih. Je ale nepravděpodobné, že by již dokázal číst texty na takové úrovni. Během přibližně tří let svého vzdělávání mohl Chruščov získat jen základní dovednosti. Část této doby strávil v církevní škole – odtud bývá vyvozován i jeho sklon k životnímu idealismu. Nicméně když byl u moci, s církví neměl žádné slitování.

Čím se Chruščov v mládí živil?
Na začátku je samozřejmě podíl na obdělávání půdy jeho rolnické rodiny, snad pracoval i jako pasáček. Od roku 1908 pracoval v dole, později se zaučil ve zpracovávání kovu a byl dělníkem v jedné z německých továren na Donbasu a ambiciózně směřoval výše. Ve dvaceti letech se oženil, což znamenalo, že dokázal svým platem uživit rodinu. Jako odborník koneckonců nebyl ani odveden do carské armády na frontu první světové války. Nicméně ještě před válkou se politicky radikalizoval, ruskou občanskou válku už strávil v Rudé armádě a vyšel z ní jako rudý kádr.

Vzdělával se na dělnické technické škole, pracoval v kovoprůmyslu a angažoval se ve straně. Od poloviny 20. let získával postupně stále významnější funkce v bolševické straně a jako delegát jejích sjezdů se začal objevovat i v Moskvě, stal se chráněncem blízkého Stalinova spolupracovníka Lazara Kaganoviče.

Jak se Chruščov vlastně s Josifem Stalinem seznámil? Jaký mezi nimi byl vztah?
Klíčovým Chruščovovým spojencem byl Kaganovič, druhý muž strany a šéf moskevské stranické organizace, který měl mimořádnou Stalinovu důvěru. Bez něho by nedošlo k osobním setkáním se Stalinem. S pomocí Kaganoviče se Chruščov prosadil do stranické organizace v Kyjevě a zapsal se na Stalinskou průmyslovou akademii, která připravovala administrativní síly pro sovětské hospodářství – a kde studovala a pro stranu pracovala i Stalinova žena Světlana Allilujevová. Stalin tímto získával o Chruščovovi informace.

Chruščov střídal různé stranické funkce. Byl také jednou z klíčových osobností bolševické strany, která pomáhala rozběhnout drastickou kolektivizaci, a je spoluodpovědný za miliony obětí hladomoru let 1932 až 1933 na Ukrajině. Stal se Kaganovičovým zástupcem, fakticky spravoval Moskvu a řídil její tehdejší prudký stavební rozvoj, například stavbu metra a tak dále.

Stalina poprvé osobně slyšel mluvit na sjezdu v Moskvě v roce 1925, byl jím podle svých projevů fascinován – a byl ochoten pro něj vydat i nejbližší spolupracovníky a přátele. Druhé vlny stalinského teroru v druhé polovině 30. let se takto účastnil a jako jeden z mála vedoucích pracovníků strany přežil. Jako vedoucí tajemník ukrajinské organizace bolševické strany prožil druhou světovou válku a v roce 1949 byl jmenován tajemníkem ústředního výboru v Moskvě.

Chruščov byl třikrát ženatý a byl otcem pěti dětí. Jeho první manželka ale zemřela velmi mladá. Co se stalo?
Jefrosinie Pisarevová byla dcerou jednoho ze vzdělaných spolupracovníků Chruščova na Donbasu, k němuž Chruščov vzhlížel. Vzali se v roce 1914 a měli spolu dceru Julii a syna Leonida. Jefrosinie zemřela na tyfus, než se stihl Chruščov z občanské války vrátit.

Stranickou agitátorku Ninu Kucharčukovou poznal v roce 1922 v Juzovce a z kvalifikovaného dělníka se po jejím boku stal stranickým funkcionářem. Měli spolu tři děti – Radu, Sergeje a Jelenu. Soužití s Kucharčukovou předcházel ještě krátký vztah, který se brzy rozpadl. V jeho biografiích bývá reflektován jako příčina pozdního sezdání Chruščova s Kucharčukovou, které proběhlo teprve v roce 1965.

Tagy: