Past na řidiče na Klatovsku: V zatáčce uprostřed silnice stojí strom. Nelze ho pokácet, je chráněný

Uprostřed silnice stojí 22metrový strom.

Strom uprostřed silnice vadí řidičům

Pro někoho smysluplná záchrana desítky let starého stromu, pro jiného typická past na řidiče. Řeč je o jasanu, který vyrůstá přímo uprostřed silnice druhé třídy v centru Hojsovy Stráže na Klatovsku. Původně byl za její krajnicí, kvůli vybudování chodníku a rozšíření vozovky se dostal do jejího středu. Podle dopravního experta může být místo pro řidiče nebezpečné a mělo by být lépe označené.

Řidičům se při vjezdu do Hojsovy Stráže na Klatovsku naskytne nevšední pohled. Přímo uprostřed silnice stojí 22metrový jasan obklopený ostrůvkem. A přestože na něj řidiče upozorňuje dopravní značka, podle odborníků je to málo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečný manévr řidiče autobusu: Vytlačil dodávku a vlétl do křižovatky. Věc řeší policie

„Rozhodně bych doporučil v daném místě z obou stran snížit rychlost jízdy, řekněme na 30 km/h, a určitě bude dobré, aby byl zdrsněný povrch asfaltu v zatáčce,“ popsal dopravní expert Roman Budský. „Ostrůvek byl vyroben někdy v roce 2008 až 2009 a narozdíl od jiných ostrůvků tady nejsou dopravní nehody,“ podotkl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek.

Ostrůvek budí rozporuplné dojmy, a to jak mezi místními, tak i turisty. Někteří ho vnímají jako bezpečnostní riziko, jiní zase obdivují. Na sociálních sítích ho komentují třeba motorkáři. „Všichni pozor na blbě vymyšlený ostrůvek kolem státem chráněného stromu uprostřed silnice v Hojsově Stráži,“ varuje jeden z motorkářů.

„Jako nebezpečný úsek bych to nevnímala. Ty nové ostrůvky mi přijdou nebezpečnější,“ sdělila jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Asi se jedná o místo, kde to jiným způsobem nešlo vyřešit. Byla by škoda, kdyby ten strom byl pokácený,“ řekl další dotazovaný. „Jezdíme sem přes 40 let, takže to považujeme za velmi nebezpečné,“ podotkl další dotazovaný.

Někteří šoféři by dřevinu nejraději viděli pokácenou. To ale není možné, jde totiž o chráněný strom. „O tom rozhoduje orgán ochrany přírody a je třeba zvážit, zda by nebylo vhodné vyřešit to místo dopravně lépe,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová.

Pokud jste se s podobnou pastí na řidiče setkali i vy, pošlete nám své tipy na zpravy@iprima.cz.

Tagy: