Nebezpeční lupiči z Rumburku a Loun týdny unikají spravedlnosti. Policie prosí o pomoc

Severočeským detektivům se už několik týdnů nedaří dopadnout dva lupiče, a tak se obracejí na veřejnost. Jeden z dvojice přepadl obchod s potravinami v Rumburku, druhý zase čerpací stanici v Lounech. Možná, že je lidé poznají z kamerových záběrů.

Na čerpací stanici v Lounech vešel maskovaný muž. Na šokovanou prodavačku okamžitě namířil pistoli a žádal peníze. Vydané bankovky si hned schovával do igelitového sáčku. Zbraní prodavačce šermoval před obličejem a v jednu chvíli dokonce sám do pokladny sáhl. Následně rychle odešel. Incident se stal 12. prosince.

„I přes intenzivní činnost policistů se prozatím nepodařilo pachatele loupeže zjistit. Muž byl oblečen v době loupeže v tmavém oděvu, na bundě měl bílé pruhy a na bocích reflexní žluté klíny. Na hlavě měl černou čepici přikrytou kapucí a přes obličej tmavý šátek. Na rukou měl natažené rukavice,“ přiblížila pachatele mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Prodavač po něm hodil plechovku

Detektivům stále uniká také mladý lupič, který v listopadu přepadl prodejnu potravin v Rumburku na Děčínsku. V lékařské roušce a v černé čepici přistoupil ke kase, vytáhl pistoli a chtěl peníze. Když po něm ale prodavač hodil plechovku, zalekl se a utekl.

„V životě jsme ho neviděli, ale určitě musel vědět z blízkosti, že tu nikdo není. Skoro to vypadá na nějakého feťáka,“ uvedl svědek.

Loupežných přepadení meziročně přibylo, policie statistiky za loňský rok ještě dokončuje. Podle odborníků jsou pachateli většinou lidé na okraji společnosti. ‚Zažil jsem několik případů, kdy delikventi přepadli pumpu. Svítila na ně kamera. To svědčí o tom, že asi budou trochu hloupější,“ uvedl psycholog a soudní znalec Slavomil Fischer.

V podobných situacích hrají velkou roli také finanční obtíže. „Bývají to většinou problémy spojené s drogami, otázka peněz, které chybí – tito lidé většinou nepracují, a tak přemýšlí, jak by k financím přišli. Proto vymýšlejí ten nejlepší způsob, jak někoho okrást,“ dodal Fischer. Za loupežné přepadení hrozí u soudu až 10letý trest vězení.

Pokud lidé pachatele z reportáže poznají, mohou se ozvat policii nebo i do redakce Krimi zpráv.

Tagy: