Pátrání po novináři s kolegou skončilo tragicky. Jejich těla zřejmě našli v Amazonii

Záchranáři, kteří už týden pátrají na západě Brazílie v amazonském pralese po britském novináři Domu Phillipsovi a místním ochránci práv domorodých obyvatel Brunovi Pereirovi, v pondělí našli osobní věci pohřešované dvojice a podle některých zdrojů i lidské ostatky. Místní zpravodajský server G1 s odvoláním na Philipsovu ženu zprvu psal, že se našla těla Phillipse a Pereiry. Brazilská policie ale posléze uvedla, že tuto informaci nyní nemůže potvrdit.

„Jak už jsme dříve uvedli, našel se biologický materiál, který je předmětem zkoumání, a osobní věci zmizelých. Jakmile to bude možné, budeme informovat rodinu a média,“ citoval z prohlášení federální policie G1. Posléze i mluvčí sdružení domorodých obyvatel UNIVAJA, které se podílí na pátrání, popřel zprávy o nálezu dvou těl. „Mluvil jsem s týmem na místě a není to pravda,“ řekl Eliesio Marubo, právník sdružení. „Pátrání pokračuje,“ dodal.

Sedmapadesátiletý nezávislý novinář Dom Phillips, který spolupracoval i s deníkem The Guardian, v Amazonii sbíral informace pro knihu. Do džungle se vydal s Pereirou, který dříve pracoval pro vládní agenturu Funai. Tato Národní nadace pro indiány má na starost ochranu domorodého obyvatelstva, včetně například vytyčování chráněných rezervací, v nichž indiáni žijí. Pereira dostával už v minulosti kvůli své práci výhrůžky.

V souvislosti s pátráním zatkla brazilská policie minulý týden jednoho z místních rybářů Amarilda da Costu de Oliveira, který údajně dvojici krátce před jejím zmizením ohrožoval zbraní. V sobotu na jeho lodi policie nalezla stopy krve a „organickou hmotu patrně lidského původu“. Podle agentury Reuters je Oliveira zatím ve vazbě kvůli obvinění souvisejícím s držením zbraní. Jeho právníci a rodina tvrdí, že je nevinný a že se zmizením dvojice nemá nic společného.

Stály za zmizením spory?

Phillips a Pereira byli naposledy viděni minulou neděli na řece v regionu Javari, který leží nedaleko hranic s Kolumbií a Peru. Měli se vrátit do města Atalia do Norte, kam už ale nedorazili. Údolí Javari je jednou z největších brazilských oblastí domorodých obyvatel. Je ale také působištěm drogových gangů, ilegálních těžařů dřeva a nerostů a rybářů, kteří za peníze loví pro mafii v oblastech vyhrazených pro domorodce. Rybáře najímají mimo jiné gangy z Kolumbie.

„Motivem činu mohl být osobní spor kvůli inspekcím rybolovu,“ řekl místnímu tisku bez dalších podrobností starosta města Atalaia do Norte Denis Paiva. Policie se podle Reuters soustředí na několik možných motivů, včetně sporů kvůli ilegálnímu rybolovu.

Kauza zmizení Phillipse a Pereiry má velký ohlas v médiích a přiměla ekology a ochránce lidských práv k nátlaku na brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, aby pomohl zintenzivnit pátrání. Podle agentury Reuters čelil Bolsonaro loni na jedné tiskové konferenci i dotazům od Phillipse, který kritizoval prezidentův přístup k ochraně přírody a domorodých obyvatel. Bolsonaro podporuje rozšiřování těžby a komerčního zemědělství v Amazonii, a to i v chráněných oblastech obývaných domorodými obyvateli.

Ve městě Atalaia do Norte se v pondělí sešla více než stovka indiánů, kteří demonstrovali za potrestání vrahů britského novináře a místního aktivisty a za práva domorodých obyvatel.

Tagy: