sledujeme živě

Pekarová: Koalice nebude obsazovat post ministra pro legislativu. Jurečka podpořil Lipavského

Souhrn událostí

  • Ve 20 hodin končí hlasování Pirátů o setrvání ve vládě.
  • Pan prezident akceptuje návrh premiéra na mé odvolání, řekl Bartoš po jednání s Pavlem.
  • Ve vládě by měli skončit také Jan Lipavský a Michal Šalomoun.
  • Rakušan: Starostové jsou připraveni vést MMR.

Prezident Petr Pavel akceptuje návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na mé odvolání z funkce. Po jednání s hlavou státu to řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Kromě jiného také potvrdil, že po odhlasování stranického fóra v kabinetu skončí i zbylí dva pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil Fialovi i Pavlovi, že Starostové jsou v případě oficiální nabídky připraveni vést ministerstvo pro místní rozvoj. Šéf lidovců Marian Jurečka preferuje, aby Lipavský zůstal ve vládě jako nestranický odborník. Vládní koalice se podle předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové shodla, že nebude obsazovat post ministra pro legislativu, agendu má přebrat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Pan prezident akceptuje návrh premiéra na mé odvolání z funkce místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj,“ řekl Bartoš novinářům po jednání s Pavlem. Společně řešili i budoucnost dalších dvou pirátských ministrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krok Lipavského? Zklamání. Za předsedu Pirátů chci Wagenknechta, řekla Gregorová

„Jan Lipavský i Michal Šalomoun jasně řekli, že po hlasování pirátského fóra podají demisi,“ sdělil dosluhující šéf Pirátů. I když Bartoš nechce předpovídat výsledek vnitrostranického hlasování, dal jasně najevo, že odchod z vlády bere za téměř hotovou věc. „Mnohé se nám podařilo. Pirátští ministři pracují dobře,“ dodal.

Zřejmě nevyhnutelný konec Pirátů v kabinetu souvisí s rozhodnutím Petra Fialy navrhnout odvolání Bartoše. Premiér tento krok zdůvodnil dlouhodobým stavem nefunkční digitalizace stavebního řízení. Odchod Pirátů z vlády nebude znamenat pád kabinetu. Koalice má nyní 108 poslanců, bez čtyř Pirátů by disponovala ve Sněmovně většinou 104 hlasů.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl Fialovi i Pavlovi, že Starostové jsou v případě oficiální nabídky připraveni vést ministerstvo pro místní rozvoj. „O Jana Lipavského se nebudeme přetahovat, aby byl naším ministrem,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálkovi jsem volal osmkrát, řekl Fiala

Tagy: