Pekarová nešetří a poslanci utrácejí miliony za výlety, napsal Kverulant. Lži, ohradila se

Poslanecká sněmovna měla ušetřit 40 milionů korun na výdajích, místo toho ale naopak utrácela násobně více, tvrdí spolek Kverulant, který na svých webových stránkách publikoval propočty z dat dolní parlamentní komory. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se proti článku Kverulanta ohradila, označila jej za lži a dezinterpretací čísel, jelikož srovnává nesrovnatelné údaje. Sněmovní kancelář zaslala autorovi textu Vojtěchu Razimovi dopis, v němž vysvětlila strukturu výdajů, a požádala ho o nápravu, ten to odmítl. Dolní komora proto zvažuje právní kroky, zjistila redakce CNN Prima NEWS.

Středeční rešerše Kverulanta tvrdí, že nemalé náklady padly mimo jiné na zahraniční cesty poslanců. Za některé týdenní „výlety“ měli politici dát statisíce korun – ale z veřejných prostředků. Mnozí zákonodárci si proto podle webu udělali ze Sněmovny cestovní kancelář do exotických destinací a za peníze daňových poplatníků.

„Při nástupu do jedné z nejlépe placených funkcí v Poslanecké sněmovně se Pekarová Adamová málem zajíkala svatým zápalem při slibu, že výrazně omezí výdaje aparátu, v jehož čele se usadila. Slíbila, že ušetří nejméně 40 milionů. Po roce Kverulant.org ověřil, zda Pekarová svůj slib dodržela. Nedodržela, naopak v roce 2022 Sněmovna pod jejím vedením utratila o 141 milionů víc,“ napsal web ve svém článku, kde zveřejnil i několik tabulek s výdaji poslanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj ocenil Vystrčila a Pekarovou. Dostanou vyznamenání za podporu Ukrajiny

Jako příklad uvedl autor textu Razima loňskou březnovou cestu poslanců Viktora Vojtka (STAN) a Petra Fifky (ODS) do Indonésie, přičemž podle webu se náklady na „výlet“ vyšplhaly na 317 tisíc korun. „Co poslanci v Indonésii dělali, není jasné. Zpráva z této cesty nejspíš neexistuje. Sněmovna ji Kverulantovi neposkytla, přestože o ni žádal,“ podotkl Razima. Případů, u kterých chybí konkrétní účel či výsledek cesty, je podle něj více.

Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová se vůči tvrzení Kverulanta rázně ohradila. „Proti lžím se dá bojovat jedině pravdou. Jsem ráda, že se mi podařilo splnit slib, který jsem 28. ledna 2022 dala. Kapitálové a užší provozní výdaje Sněmovny byly o více než 39 milionu prokazatelně sníženy. Je smutné, že web Kverulant záměrně dezinterpretuje transparentní čísla,“ vzkázala na konto článku a zveřejnila také interaktivní graf k výdajům jejího aparátu.

Web Kverulant následně obdržel dopis od sněmovní kanceláře, která se rovněž ohradila proti vydanému textu. Ten označila za manipulativní. „Naprosto odmítáme tvrzení, že předsedkyně Sněmovny nedodržela svůj slib o úspoře 40 milionů korun. Schválený rozpočet na rok 2022 byl proti původnímu návrhu prokazatelně snížen o 39 048 230 korun. Sněmovna skutečně od ministerstva financí obdržela ve své kapitole celkové finance snížené o uvedenou sumu, což potvrzuje zákon o státním rozpočtu na rok 2022,“ stojí v dopise.

Dolní komora měla například šetřit na kancelářském materiálu, tlumočení, překladech či opravách a údržbě sněmovních budov. Ke snížení výdajů údajně došlo i na poli zmíněných zahraničních cest. Jedním dechem sněmovní kancelář upozornila, že oproti minulým letům došlo na dlouhodobě plánované i mimořádné útraty. „Proto je porovnávání nákladů jednotlivých ročních rozpočtů zavádějící,“ píše se dále v dopise.

Jako příklady mimořádných výdajů zmiňuje Sněmovna vyplacení odchodného končícím poslancům, financování akcí v rámci předsednictví ČR v Radě Evropské unie či náklady související s ubytováním ukrajinských válečných uprchlíků. S rozpočtem rovněž zamávala energetická krize. Mnohdy šlo o mandatorní výdaje, do kterých předsedkyně dolní komory neměla jak zasáhnout.

Sněmovna rovněž odmítla tvrzení, že by si poslanci vyjížděli za výlety. Zkrátka se cestovalo více, jelikož předešlé roky výjezdy do zahraničí omezovala pandemie koronaviru. „Parlament ČR je v meziparlamentních organizacích zastoupený svými stálými delegacemi. V rámci činnosti těchto meziparlamentních organizací jsou každý rok jejich vedením určena místa konání pravidelných akcí, kterých se členské země účastní. Výběr těchto míst není v žádném případě na členských zemích, natož na jednotlivých členech delegací,“ uvedla kancelář dolní komory. Závěry Kverulanta označila za „populistické řazení faktů, z nichž však nemohou vyplývat žádné závěry o nedostatečné úspoře“.

Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek sdělil redakci CNN Prima NEWS, že se v tuto chvíli zvažují právní kroky. Kverulant měl totiž článek opravit do čtvrtečních 12:00, což se ovšem nestalo. O stažení textu dolní komora nežádala.

Kverulant: Reakce mě překvapila, mohla se omluvit

Razima, který stojí za analýzou na Kverulantovi, se proti nařčení z manipulace a dezinterpretace brání. „Poslanecká sněmovna nám vyhrožuje, že nehezky píšeme a že se bude soudit, pokud článek nepředěláme. Neodstraníme ho. V tomto ohledu si jsme naprosto jistí. Celé jsme to dělali s dvěma cíli – zkontrolovat, jestli paní Pekarová Adamová dodrží slib, že ušetří 39 milionů korun, a také zjistit, jak Sněmovna v roce 2022 cestuje,“ přiblížil redakci CNN Prima NEWS svůj pohled.

„Paní předsedkyně také uvedla, že se na ty cesty podívá. My jsme si proto k tomu vyžádali všechny informace a pak jsme to spočetli tak, jak jsme spočetli. Stojíme si za tím. Rozdíl 180 milionů korun je fakt hodně. Padni, komu padni, děláme to 14 let. Co se týče této vlády, je na tom výrazně lépe než kabinet Andreje Babiše (ANO). Ale pořád to není zlaté a stříbrné. Musím říct, že jsem její reakcí překvapen,“ konstatoval Razima.

Na jeho druhý článek, v němž se ohradil proti dopisu, zareagoval Martin Churavý, tiskový tajemník Pekarové Adamové. „Pan Razima napsal, že mu vyhrožuje předsedkyně Sněmovny. To je posunuté tak, že uvádí své čtenáře v omyl,“ řekl redakci CNN Prima NEWS a dodal, že za dopisem je vedení Kanceláře Poslanecké sněmovny, nikoliv předsedkyně dolní komory.

Tagy: