Pelé známější než Reagan. Na trůnu nejlepších fotbalistů všech dob zůstane, myslí si Rada

Pro sportovní svět se 29. prosinec 2022 změní v černé datum. Právě v tento den odešel do fotbalového nebe legendární hráč Pelé, v 82 letech podlehl dlouhé nemoci. Na sportovní ikonu v pořadu Nový den zavzpomínal také bývalý český reprezentant a trenér Petr Rada. Zdůraznil, že na trůnu nejlepších hráčů všech dob již Pelé zůstane. Dodal, že i dnes by byl v Evropě hvězdný útočník „nejžádanějším zbožím“.

„Byl osobností nejfotbalovější země na světě: Brazílie. Ukázal cestu, která nasměrovala řadu fotbalistů. Jak mimo hřiště, tak i na něm byl gentleman. Zaslouženě je nejlepším fotbalistou všech dob,“ zdůraznil Rada ve vysílání CNN Prima NEWS. Sám bývalý americký prezident Ronald Reagan jednou řekl, že jeho musí představovat, zatímco Pelého ne – každý ho znal.

Rada podotkl, že Pelé byl diplomat, jenž uměl s každým vyjít. „To je dnes nejdůležitější. Ve všem však za něj hovořily fotbalové dovednosti, které dostal do vínku. Ačkoliv jsou dnes jiní, mladší hráči, kteří také dosahují velkých úspěchů, tak si myslím, že Pelé už na trůnu nejlepších hráčů všech dob zůstane,“ pokračoval s tím, že Brazilec je skutečným králem.

Příklad velkého fotbalisty

V době, kdy Rada sám aktivně hrál, byl pro něj Pelé vzorem. „Kdo se zajímal o fotbal a chtěl v něm hrát, musel tohle jméno vnímat, i dnes by to pro každého hráče měl být idol. Protože co dokázal v 17 letech – vyhrát mistrovství světa – to si myslím, že se už nikomu nepodaří. Byl příkladem toho, co velký fotbalista musí mít,“ uvedl.

V 70. letech, kdy Pelé prožíval zářnou kariéru, si podle Rady i lidé v socialistickém Československu dokázali poradit tak, aby mohli Brazilce sledovat. „Kdo se o fotbal zajímal, našel si ho i v hluboké totalitě,“ řekl. Hvězdný Brazilec dokonce čtyřikrát nastoupil proti československému národnímu týmu, dohromady tehdy vstřelil čtyři branky.

„Pokud hrajete proti nejlepšímu hráči všech dob, upoutá vás to. Musíte to vnímat. Často jsem mluvil se staršími hráči, kteří proti němu nastoupili. Měl jsem to štěstí, že řada z nich byla v Dukle. Vždy o něm mluvili v superlativech – jak se choval, jak s nimi komunikoval. Nejvíce o zážitcích může mluvit Pepa Masopust, který s ním měl nejvřelejší vztah. Myslím, že ho Pelé i pozval do Brazílie a naopak. Hrát s ním byla čest,“ pokračoval Rada.

Konkuroval by i Messimu

Od dob, kdy byl Pelé na výsluní, se fotbal změnil. „Je rychlejší a stále se vyvíjí. Je více soubojů než dříve. Ale pořád, ať jste hráli v jakékoliv době, musel jste fotbal umět, což on uměl. Někdo říká, že by se dnes neprosadil, já se domnívám, že se to nedá srovnávat. Kdyby dnes Pelé hrál, prosadil by se a byl by stejně velký jako kdysi. Dokázal by konkurovat Messimu i Ronaldovi,“ zdůraznil.

O Pelém je také známo, že nikdy nehrál v Evropě. Takřka celou kariéru strávil v Brazílii, konec fotbalového angažmá prožil v americkém New Yorku. „Dříve to nešlo a nebylo to tak žádané. Ale kdyby dnes mohl jít do Evropy, byl o něj velký zájem. Stal by se nejžádanějším zbožím,“ uzavřel Rada.

Tagy:
Ronald Reagan Brazílie Československo Nový den pořady CNN Prima NEWS fotbalista trenér fotbal Pelé Petr Rada FK Dukla Praha Mistrovství světa ve fotbale