Penny zavádí ekologický příplatek. Některé potraviny zdraží o 94 procent, Němce čeká šok

Produkty, které zdraží o ekologický příplatek.

Penny v Německu zdražuje

Mnozí zákazníci německých obchodů Penny zažijí v pondělí během nákupu hodně nepříjemné překvapení. Vedení prodejny se totiž rozhodlo připočítat k vybraným devíti produktům ekologické náklady. Jde konkrétně o párky, sýry a jogurty. K ceně se připočítá částka, která by měla zohlednit všechny ekologické a zdravotní škody způsobené výrobou, píše web týdeníku Stern.

Pro zákazníky, kteří bojují s raketově rostoucími cenami potravin to bude šok. Vybrané položky totiž zdraží až o 94 procent! Jen pro ilustraci, balení vídeňských párků bude stát 6,01 eura (144,4 koruny) místo 3,19 eura (76,6 koruny). Cena za mozzarellu se zvýšila z 89 centů (21,4 koruny) na 1,55 eura (37,2 koruny) a za ovocný jogurt zákazník musí místo 1,19 eura (28,6 koruny) zaplatit 1,56 eura (37,5 koruny), vypočítává web upday.com.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělský svaz ČR: Nižší DPH levnější potraviny nezaručí. Český stát zaspal

„Víme, že mnoho našich zákazníků trpí vysokými cenami potravin. Přesto musíme čelit nepříjemné zprávě, že ceny našich potravin, které vznikají v rámci dodavatelského řetězce, neodrážejí ekologické náklady,“ uvedl šéf Penny Stefan Görgens. Prodejna chce jít proto příkladem a ve všech 2 150 pobočkách vytvořit povědomí o tomto problému. Akce s ekologickou cenou bude trvat týden, píše web týdeníku Stern.

„Skutečné ceny“ vybraných produktů zahrnují nejen obvyklé výrobní náklady, ale i dopady produkce potravin na půdu, klima, vodu a zdraví. Vypočítali je vědci z Technické univerzity v Norimberku a Univerzity v Greifswaldu.

Například na 300gramové balení sýra maasdam zdražilo o 94 procent z 2,49 (59,8 koruny) na 4,84 eura (116,3 koruny) . Podle výpočtů vědců existují skryté náklady ve výši 2,35 eura (56,4 koruny). Podle nich to je 85 centů (20,4 koruny) za emise poškozující klima ze zemědělství, jako je metan nebo CO2. Dále 76 centů (18,3 koruny) za znečištění půdy způsobené intenzivním zemědělstvím na výrobu krmiv. Dalších 63 centů (15,1 koruny) za dopad používání pesticidů a dalších faktorů na zdraví farmářů. A opět o něco více než 10 centů (2,40 koruny) za znečištění podzemních vod například hnojivy.

Ekologická přirážka ale není u všech produktů stejná. U veganského řízku to je pouhých pět procent a je výrazně nižší než u vídeňských párků nebo jogurtů. Nejnižší je příplatek u čistě rostlinných produktů kvůli nižšímu dopadu na životní prostředí, tvrdí environmentální ekonom Tobias Gaugler z Technické univerzity v Norimberku, který na projektu spolupracuje. Výrazně vyšší je u mléčných výrobků a nejvyšší u masa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr Výborný má za cíl udržení soběstačnosti v potravinách

„Lžeme sami sobě, pokud předstíráme, že současná produkce potravin nemá žádné skryté ekologické náklady,“ říká Amelie Michalke, která na univerzitě v Greifswaldu studuje ekologické a sociální dopady zemědělské výroby. Tyto náklady se sice nepromítají do maloobchodní ceny, ale nese je široká veřejnost a budoucí generace.

Řetězec, který patří do skupiny Rewe Group, dodatečné příjmy, které získá, věnuje na projekt ochrany klimatu a zachování rodinných farem v alpském regionu.

Tagy: