Omyl Pentagonu, který může přijít USA draho. Tajné informace měl posílat přímo spojenci Ruska

Pentagon

Americký generál o situaci na Ukrajině

Pentagon musí řešit solidní průšvih. Americké ministerstvo obrany totiž přišlo na to, že nechtíc posílalo až miliony jinak úzkostlivě tajených informací po e-mailu jinam než na cílenou adresu. Za vše může chybějící písmenko na konci mailového adresáta. Citlivé zprávy tak místo do jednotlivých složek armády zamířily do afrického státu Mali. Informaci zveřejnil list The Finacial Times s odvoláním na nizozemského podnikatele Johannese Zuurbiera.

Mělo jít o běžnou rutinu, kdy úředníci amerického resortu obrany mezi jednotlivými křídly Pentagonu posílají zprávy s citlivými informacemi. Jde o věci jako třeba cestovní údaje vysoce postavených generálů či admirálů, případně diplomatické dokumenty.

Místo toho se však nejspíš objevily v nepovolaných rukách – konkrétně v Mali. Pro list The Financial Times to tvrdí nizozemský podnikatel Johannes Zuurbier. Jak se ke zprávám dostal? Stará se totiž o internetovou doménu právě pro Mali. Úředníci Pentagonu totiž údajně posílali zprávy na adresy, jejich koncovky měly být .MIL, ale místo toho měly mířit na adresy s koncovkou .ML.

Prvně jmenovaná koncovka se využívá právě pro složky amerických ozbrojených sil a jde o zkratku „military“, což v češtině znamená armáda či vojenství. Koncovka .ML však patří Mali.

Zuurbier tak pro The Financial Times řekl, že od začátku ledna takto zachytil až 117 tisíc mailů přímo z Pentagonu. Hned tisícovka z nich se k němu měla dostat jen minulý týden ve středu.

„Je to vážné riziko a nepřátelé USA by toho mohli využít,“ varoval nizozemský podnikatel. Jeho kontrakt s malijskou vládou má podle televize Fox News končit příští týden a tím pádem se k mailům do budoucna můžou dostat subjekty, které jsou k USA nepřátelské.

Dostanou se ke zprávám Rusové?

Vzhledem k tomu, že Mali nemá problém udržovat i nadále přátelské a spojenecké vztahy s Ruskem, může být příští správce malijské domény právě někdo, koho dosadí Moskva. Zuurbier na hrozbu úniku informací měl prvně upozorňovat již před zhruba dekádou.

Mimo utajení se měl dostat například plán květnové cesty a návštěv šéfa amerického štábu náčelníků Jamese McConvillea do Indonésie. Uniklý mail obsahoval seznam pokojů či osobní itinerář McConvillea a dalších 20 lidí z jeho delegace.

Pentagon již stihl zareagovat prostřednictvím tiskového mluvčího Tima Gormana, že si resort „je problému vědom“ a veškeré potenciální cesty, kterými by se zprávy mohly dostat ven, řeší.

Tagy: