Budoucnost Česka není v zemědělství, shodli se experti. V průmyslu nám ujíždí vlak, varovali

Ekonomové Vladimír Pikora a Petr Janský.

Co na to vaše peněženka 7.3.2024

Evropské zemědělství je založené na dotacích a systém najednou naráží, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Podle něj se musíme reformovat. Ekonom Petr Janský ale v tomto oboru nevidí budoucnost. Vláda by se podle něj měla více zaměřit na vzdělávání.

V zemědělství jsou tlaky po celé Evropě, připomněl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. „Všude zemědělci volají po tom, že chtějí větší dotace. To je navázáno na evropskou politiku, takže potom národní vlády nemohou jednat, jak si mnozí zemědělci myslí,“ řekl Pikora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polští farmáři při protestech pálili pneumatiky i vlajky EU. Po střetech s policií jsou ranění

Tvrdí, že je to systémová chyba. „Evropa je založena na dotacích a najednou ten systém naráží na to, že na dotace už nezbývá. Je potřeba vymyslet systém trochu jinak. Musíme se reformovat a začít fungovat více tržně,“ popsal Pikora.

Ekonom Petr Janský zdůraznil, že si vláda musí stanovit priority. „Máme tady požadavky i od jiných skupin. Podle mě by bylo dobré, aby se postupovalo systematicky, aby jednotlivé skupiny vnímaly, že si vláda nevybírá podle velikosti traktorů, ale podle toho, jak vnímá priority. Já bych to třeba více viděl ve vzdělávání – v tom vidím budoucnost České republiky, kdežto v zemědělství budoucnost českého hospodářství upřímně příliš nevidím,“ sdělil Janský.

S tím, že zemědělství u nás nebude „hrát prim“, souhlasí i Pikora. „My jsme průmyslová země, kde největším problémem je, že nám ujíždí vlak. Přestáváme být konkurenceschopní,“ sdělil Pikora. Dodal, že dnešní inženýři už nejsou takoví, jako bývali dříve. „Prostě nedržíme krok. Evropa potřebuje transformaci ekonomiky,“ sdělil Pikora.

Zemědělci ve čtvrtek protestní jízdou s traktory po Praze a demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit nesouhlas s dosavadními kroky vlády a prosadit své požadavky. Vláda podle Agrární komory a Zemědělského svazu nehájí zájmy českých zemědělců. Ministři dali najevo, že jsou připraveni dál jednat, nátlaku a vydírání ale nebudou ustupovat. Podle odhadu Agrární komory do Prahy přijely tři až  čtyři tisíce zemědělců a tisíc kusů zemědělské techniky.

Tagy: