Pirát Vašíček: Nesmíme věřit americké propagandě. Útočili pod falešnými záminkami

Přestože v Afghánistánu aktuálně vládne chaos a situace je velmi nepřehledná, začínají se objevovat čeští politici, kteří mají potřebu se k situaci na Středním východě vyjádřit. Podle pirátského zastupitele v Jihomoravském kraji Ivo Vašíčka není na současném stavu nic překvapivého. Lidé by podle něj neměli věřit americké propagandě. USA podle něj vždy lhaly a útočily pod falešnými záminkami. Právě kvůli svým podobným vyjádřením byl v roce 2017 Vašíček odvolán z vedení strany.

„USA se loni v Dauhá s Talibánem dohodli. Afgánskou loutkovou vládu k tomu vůbec nezvali, těm jenom řekli ať předají moc. No a to se teď děje. Není na tom nic překvapivého. Stačí se podívat na pár videí z livemap Afganistán. Talibánci jsou vítáni jako osvoboditelé. Prostě jsou to Afgánci a jsou doma a mají masivní podporu místních. Samozřejmě valí i svoji propagandu - a nyní mají i celkem fakta k prezentaci. Ukazují paláce kolaborantů, kteří brali peníze za neexistující armádu atp. Pro mě na tom nikdy nic nepochopitelného nebylo, stačí prostě nevěřit té usácké propagandě. Vždycky lhali a vždycky útočili na země pod falešnými záminkami. Stačí připomenout Vietnam či Irák,“ napsal na Facebook pirátský zastupitel (status ponecháváme bez korektury, pozn. red).

Na následný dotaz CNN Prima NEWS, jak přesně svá slova myslel a zda považuje za rozumné se takto vyjadřovat, uvedl, že šlo o komentář na sociální síti a pokud by se měl bát vyjádřit svůj názor, připadal by si opět jako v dobách komunismu.

„Byla to reakce v rámci diskuse na Facebooku. Nejde o žádný mediální výstup. To je horší než za komunismu, že se nesmím s nikým bavit? Kdybych měl být takto vyděšený, tak prakticky nemohu s nikým komunikovat. Podstata vyjádření je, že tam není o koho se opřít a nikdy nebylo. Kdyby tam bylo nějaké jiné hnutí nebo strana, je to jiné,“ doplnil Vašíček.

Současná situace v Afghánistánu, kde po odchodu Američanů a dalších spojenců přebírá vládu nad zemí radikální hnutí Tálibán, podle něj řešení úplně nemá.

„Když jedna země zaútočí na druhou, buď ji musí úplně porazit, nebo ne. To je v celé historii tisíce let. Hrajeme si tady na iluze, že tam jeli pomáhat. No nejeli pomáhat, vtrhli do úplně cizího prostředí. Buď tam měli zůstat, anebo neměli vůbec útočit. Když to řeknu z vojensko-strategického hlediska, ale ne že bych to tak chtěl, tak když zaútočili, museli by Afghánce vyhubit, nebo jejich zemi navěky okupovat. Oni tam žádné spojence neměli a ani si je nevytvořili. Nebyla tam žádná občanská válka ani nestabilita. Tálibán je hrozný, a to, co dělá, je šílené, ale stát měl pod kontrolou,“ dodal pro CNN Prima NEWS Vašíček.

Právě pro své často radikální názory byl Vašíček v roce 2017 odvolán z postu místopředsedy Pirátů. Přesto je krajským zastupitelem a nejde tedy o zcela bezvýznamného řadového člena. V minulosti překvapil především tím, že prosazoval vystoupení z NATO Sám své výroky často označuje za nadsázku.

Rychlý odchod Američanů

Situace v Afghánistánu se zhoršuje od května, kdy zemi začali opouštět američtí vojáci. Řada odborníků varovala před tím, že rychlý odchod může zmařit veškerou dosavadní a dlouholetou práci v zemi a s největší pravděpodobností dojde opět k převzetí moci ze strany Tálibánu, což se také děje.

Radikální hnutí Tálibán svůj vliv vystupňovalo o tomto víkendu, kdy se povstalcům podařilo obsadit prezidentský palác v Kábulu a tím symbolicky dovršit kontrolu nad zemí. Kábul zachvátila panika. Tisíce lidí se snaží dostat do letadel směřujících pryč ze země. Americké ministerstvo zahraničí v souvislosti s tím oznámilo, že vyslalo do oblasti dalších tisíc vojáků, kteří se mají podílet na ochraně letiště.

Tálibán v Afghánistánu vládl už v letech 1996 až 2001, než ho svrhla operace vedená Spojenými státy, které tak reagovaly na útoky na New York a Washington spáchané organizací Al-Káida. Ta měla v Afghánistánu základnu. Americký prezident Joe Biden aktuálně uvedl, že Spojené státy splnily úkol, s kterým před 20 lety do Afghánistánu šly, tedy vypořádat se s teroristy.

Tagy:
Afghánistán Piráti Tálibán USA Ivo Vašíček