Blažek rozhádal Piráty. Šíbři z ODS a STAN mají lidi úplně u zadnice, zlobí se Ferjenčík

Představitelé Pirátů

Fiala k Blažkově schůzce s Nejedlým

Schůzka ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) a lobbisty Martina Nejedlého rozhádala členy Pirátů. Ti se totiž na veřejném fóru dohadovali, zda mají odejít z vlády Petra Fialy (ODS). Zatímco členové bez vrcholových funkcí prosazovali většinou přesun do opozičních lavic, známí představitelé strany chtěli další působení ve vládním kabinetu. Blažkovu schůzku nyní budou probírat zástupci strany na společném jednání.

Údajné náhodné setkání ministra Blažka a kontroverzního poradce Nejedlého odstartovalo další kolo tahanic u nejmenšího člena vládní koalice Pirátů. Ve vnitrostranickém fóru hlasovali o dvou návrzích. Plán na opuštění koalice, pokud by ministr Blažek zůstal ve vládě, odmítli. Souhlasili ale s předlohou na okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Další léková krize nehrozí. Antibiotik bude dostatek, ujistil ministr Válek

Nejvíce hádek se strhlo u prvního návrhu, tedy zda mají Piráti setrvat v koalici, pokud Blažek zůstane ve funkci ministra. „Důvodem pro takovéto usnesení je jasné distancování se od dlouhotrvajících, neprůhledných a Českou republiku poškozujících praktik Pavla Blažka, které pak díky koalici dopadají nepřímo i na Pirátskou stranu,“ uvedl navrhovatel usnesení Pavel Tauer, pirátský člen z Prahy 7.

Na něj reagoval kromě řady jiných i pirátský předseda Ivan Bartoš. Ten kategoricky vyloučil, že by za chování Blažka nesli Piráti zodpovědnost a nevidí důvod pro odchod z vlády. „Úplně nerozumím, proč zde stavíte něco, k čemu se ještě nesešla ani koaliční K5,“ uvedl Bartoš v narážce na jednání koalice pěti stran. „Úplně nechápu logiku, že někdo udělá průšvih a odejde ten, kdo ho neudělal,“ dodal.

Do debaty se zapojil také exposlanec Mikuláš Ferjenčík, který působil za Piráty v Poslanecké sněmovně v minulém volebním období. Prohlásil, že schopní ministři by odcházet neměli. A to je podle něj příklad Pirátů. Na něj reagoval jednatel republikového výboru Zdeněk Kubala, který s někdejším politikem nesouhlasil. „Pokud budeme součástí vlády, kde Don Pablo dělá co dělá, bude úplně jedno, co dělají naši ministři. Vláda je brána jako celek a myslet si, že to zachráníme vysvětlováním ‚my jsme ti dobří, protože ho kritizujeme‘, je přinejmenším naivní,“ napsal na fóru Kubala.

Do diskuse se ale zapojila i další známá jména. Svůj příspěvek umístil s podporou vládního působení Jakub Michálek nebo europoslanec Marcel Kolaja. Ten si neodpustil rýpnutí do projednávaného usnesení. „Předně mi dovolte poznamenat, že vykecat veřejně, co budeme nebo nebudeme dělat, když se něco stane nebo nestane, považuji za poněkud netaktické,“ uvedl Kolaja.

Pirát označil hnutí STAN za šíbry

Další z výrazných členů ministr zahraničí Jan Lipavský vyzval k zachování chladné hlavy. Zároveň připomněl, že pokud někdo má vyvodit personální důsledky, tak jedině strana ODS. S tvrdým výpadem ale nakonec přišel Mikuláš Ferjenčík, který své argumenty shrnul do bodů. Podle něj totiž strana voličům slíbila, že bude plnit svůj program. „Někdo ty šíbry z ODS hlídat musí. Protože chceme, aby měli ve vládě normální lidi zastání a STAN i ODS mají obyčejný lidi úplně u zadnice. Protože chceme, aby se náš stát choval ke svým obyvatelům lidsky. Protože je ve vládě potřeba aspoň někdo, kdo myslí na budoucnost,“ napsal exposlanec.

Ferjenčík si neodpustil rýpnutí do hnutí STAN, které kandidovalo v koalici právě s Piráty. Kvůli kroužkování oblíbených tváří hnutí vypadlo hned několik výrazných pirátských členů z kandidátek. Mezi nimi byl i Mikuláš Ferjenčík, který byl lídrem kandidátky v Pardubickém kraji. „Věřte mi, že šíbři z ODS a STAN by byli hodně rádi, kdybychom jim sami vyklidili pole. Stejně jako jsme dokázali přimět k odchodu Gazdíka i Mlejnka, musíme hlídat Blažka a tlak stupňovat, ne že se oportunisticky schováme v opozici s vidinou lepšího volebního výsledku. To je ve skutečnosti snadná a zbabělá cesta,“ dodal.

Koalice projedná Blažkovu schůzku

Ve středu čeká koalici jednání vlády. Poté se schází špičky jednotlivých stran řešit konsolidační balíček ve formátu K15. Jednání svolává předseda vlády a pořádá se jednou za dva měsíce. Právě na této schůzi by se mohlo setkání Blažka s Nejedlým projednat.

Zatímco ostatní strany koalice jsou k ministru spravedlnosti zdrženlivé a chtějí jasné vysvětlení, z ODS zní slova podpory. „Je jasné, že to setkání nebylo šťastné. Pavel Blažek to přiznal a omluvil se a proběhlo jednání s panem premiérem. Věřím, že víc komentářů si už ta nešťastná schůzka nezaslouží,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Důvod k Blažkově rezignaci podobně jako Fiala nevidí. „Jsem přesvědčen, že tam nedošlo k žádnému jednání, které by mělo nějaké politické konotace, odehrálo se opravdu náhodně a je jasné, že nemá žádný dopad na záměry ministerstva spravedlnosti nebo vlády,“ doplnil ministr.

Tagy:
Mikuláš Ferjenčík ODS Martin Nejedlý Česká pirátská strana koalice Starostové a nezávislí vláda ministr spravedlnosti Pavel Blažek vláda Petra Fialy