360°, Václav Berka, Adam Matuška, Pavel Borowiec, Michal Macháček - 14.5. v 21:20
V pondělí se otevřou restaurační zahrádky a lidé si po dlouhé době budou moci vychutnat pivo ze skla, nikoliv z plastového kelímku. „Dobře nachlazená a hlavně čistá sklenice se zkrátka nahradit nedá. Pitím piva z plastového kelímku se okrádáte o zážitek,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diplomovaný pivní someliér Pavel Borowiec.
„Na pondělní otevření zahrádek máme navařeno. Není čeho se bát, v hospodách je bezpečno,“ řekl sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Na znovuotevření restauračních zahrádek se zavčas připravili také v pivovaru Matuška. „Navařeno máme, vařili jsme i o víkendech, když to bylo potřeba,“ řekl spolumajitel pivovaru Adam Matuška.
Wifi na zahrádkách bude povolená. Restauratéři nemusí kontrolovat testy, rozhodla vláda
Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka kontrolovat, zda jsou hosté testovaní, očkovaní nebo prodělali COVID-19. Na zahrádkách zároveň provozovatelé budou moci poskytovat zákazníkům wifi. V pátek o tom rozhodla vláda.
Po dlouhé době se tak zase začne rozlévat pivo do skla, nikoliv plastových kelímků. „Rozdíl je v tom, že když nedodržujete některé zásady piva, tak se okrádáte o zážitek. A pít pivo z plastu k tomu spěje. Dobře nachlazená a hlavně čistá sklenice se zkrátka nahradit nedá,“ vysvětlil pivní someliér Borowiec.
V pondělí bychom si podle něj měli ověřit jednu věc. „Český ležák má dlouho ležet, ale potom se má rychle vypít. Tak snad se nám to povede,“ zadoufal Borowiec.
Sládek Berka tak s pondělním otevřením zahrádek vidí světlo na konci tunelu, které po roce pandemie přichází. „Ta krásná chvíle se blíží,“ řekl. Pozitivní náhled se snažil udržet napříč celou pandemií. Neopustil ho ani ve chvíli, kdy musel sledovat vylévání piva. „Byla to hodně těžká chvíle, ale naštěstí nám pomohl stát tím, že nám vrátil spotřební daň. Mohli jsme tak pomoci i našim hospodským a pivo stáhnout zpátky na své náklady,“ uvedl sládek. V minulém roce přišel Plzeňský Prazdroj o 111 milionů půllitrů piva.
Likvidační nařízení
Pandemie koronaviru přispěla také k tomu, že se v loňském roce v Česku vypilo nejméně piva za posledních šedesát let. České pivovary loni uvařily 20,1 milionů hektolitrů piva. Špatně jsou na tom hlavně malé pivovary. Loni poklesla celková výroba přibližně o osm procent, v malých pivovarech až o 30 procent. „Nejhorší to bylo pro pivovary, které byly závislé na turistech. Pro ně to muselo být likvidační,“ konstatoval Matuška.
Podle someliéra se pandemie mírně podepsala i na kultuře pití piva. „Problém je v tom, že pivo u nás se vyrábí a prodává za velmi dostupné ceny. A vývoj před pandemií byl takový, že se na českém trhu objevila piva i za vyšší cenu, o sumě se však přestalo tolik hovořit. Lidé přestali hodnotit pivo pohledem, aby stálo co nejméně, a chtěli zažít něco, co si zkrátka zapamatují. Průběh covidu nás však opět vrátil k otázce, kolik stojí levné pivo v supermarketu, a to je velká škoda,“ doplnil Borowiec.
Lidé si od pondělí po dlouhé době budou moct vychutnat pivo ze skla, nikoliv z plastového kelímku. Zdroj: Profimedia.cz
Lidé si od pondělí po dlouhé době budou moct vychutnat pivo ze skla, nikoliv z plastového kelímku. Zdroj: Profimedia.cz