Při plánování zahrady se můžete dopustit chyb. Jak se jich vyvarovat?

Vlastní zahrada pro nás znamená hodně. Je to kousek místa, kde můžeme sázet a pěstovat květiny, zeleninu a ovoce, ale také si užívat chvíle klidu, relaxovat zde nebo si zde postavit bazén či založit dětské hřiště. Nápadů jsou tisíce, ale ne vždy dokážeme vše, co chceme, skloubit tak, aby byl náš nápad funkční. Jaké nejčastější chyby při plánování zahrad děláme? A kdo nám může při rozhodování pomoci?

Jak naplánovat zahradu

Rozhodně je praktické poradit se s odborníky. Návštěva u zahradního architekta vám může pomoci především v tom, že vám vaše nápady „hodí na papír“ nebo vytvoří vizualizaci v počítači a společně budete moci jednotlivé části zkonzultovat.

Jaké nejčastější chyby děláme?

Pokud nakupujeme rostliny v zahradnictví, měli bychom dopředu vědět, kdy která kvete a kdy je potřeba je sázet. Tím docílíme toho, že jak na jaře, tak v létě i na podzim budou na naší zahradě rozkvétat rostliny postupně.

Další, velmi častou chybou je, že se snažíme na místě staré a nevyhovující zahrady vytvořit zahradu novou. V tu chvíli všechny původní dřeviny a rostliny zlikvidujeme a zlikvidujeme i původní travnatý koberec, záhony a celou plochu srovnáme do roviny.

V takovou chvíli je už návštěva zahradního architekta vlastně zbytečná. Pokud se ale zdržíte radikálního zásahu a architekta si pozvete dříve, než starou zahradu proměníte v holou planinu, může vám tento odborník pomoci minimálně část původní zahrady zachovat. Ne všechny staré stromy je potřeba vykácet, mnohdy stačí zásah dendrologa, který je vhodným řezem omladí a zkulturní.

To samé platí pro původní keře a záhony s kvetoucími rostlinami. Místo bezhlavé likvidace všeho zeleného zkuste změnit skladbu rostlin.

Trendy se nevyhýbají ani zahradám

České zahrady mohou vypíchnout též vintage styl, retro nebo vysloveně selskou zahradu, i když je ta naše právě ve městě. Důraz se klade na barevnost, spoustu zeleně a funkční zóny. Postupně se upouští od zažitých (a nepříliš ideálních) anglických trávníků, které potřebují velmi mnoho péče a času pro dokonalou údržbu. Praktičtější jsou menší plochy, oseté lučním kvítím, které na zahradu přiláká užitečný hmyz a drobné obratlovce.

Při plánování zahrady je nejdůležitější nakreslit si plán. Zde názorně uvidíme, jak rozmístit okrasné prvky, kde zasadit stromy a keře, jak koncipovat záhony a skalky, kde vytvořit relaxační zónu a kde postavit dětské hřiště, bazén nebo terasu.

Je naprostým nesmyslem snažit se na několika málo metrech čtverečních vybudovat zahradu se všemi možnými prvky. Malý prostor bude působit přeplácaně a neútulně. Naopak pokud disponujeme velkou zahradou, nebudeme se snažit z ní udělat fotbalové hřiště s nízce střiženým trávníkem a živým plotem z tújí okolo. Velký, ale prázdný prostor vypadá hluše a příliš uměle.

Bezúdržbová zahrada

Vše také plánujte s ohledem na podloží zahrady, umístění v zástavbě i podle světových stran, s ohledem na sousedy a vlastní představy a pohodlí. Pokud plánujete založit rodinu, pamatujte na pozdější výstavbu dětského koutku s pískovištěm a herními prvky. Pokud jste již v pokročilém věku, vsaďte na klidové zóny s lavičkami množství zeleně, která nebude vyžadovat vaší neustálou pozornost. Milovníci vodních ploch jistě budou upřednostňovat koupací jezírko nebo bazén, kutilové pak místo pro ukládání náčiní a prostor pro jejich tvoření.

Při plánování zahrady se snažte nakupovat pouze kvalitní rostliny od prověřených dodavatelů, každoroční obnova levných a nezdravých „chudáčků“ vás může ve finále přijít dost draho.

Časem pak můžete přejít na vlastní zásobu odnoží a výpěstků, ze kterých budete získávat semena. Pečlivě také plánujte dekoraci zahrady. Není nutné, aby to u vás vypadalo jako na bleším trhu nebo ve sběrně druhotných surovin. Zde platí, že ne každá dekorace je vhodná. Přeplácaná zahrada s trpaslíky nebo plastovými zvířátky bude působit kýčovitě.

Pokud čerpáte inspiraci na internetu, položte si vždy otázku, zda ta konkrétní rostlina nebo dekorace bude stejně pěkně vypadat i na vaší zahradě. A totéž platí i pro skladbu rostlin. Vždy je vybírejte s ohledem na podnebí a jejich nároky na růst. Nebojte se zeptat odborníků, rádi vám pomohou a poradí.

Tagy: