Platby kartou, hodinkami či telefonem mají svá rizika. Experti radí, co dodržovat

Platba hodinkami

Jak je bezpečné platit mobilem a hodinkami

Ať už lidé platí kartou, mobilem, či hodinkami, je potřeba myslet i na rizika v podobě ukradených údajů a vyluxování účtu. Stačí ale dodržovat několik jednoduchých zásad a vaše peníze budou v bezpečí.

Po ztrátě či krádeži platební karty radí experti ihned jednat. „Obratem kontaktujte svou banku, aby z ní zablokovala platby. Dneska je to možné i v rámci mobilních aplikací,“ odpověděl na dotaz CNN Prima NEWS Petr Polák ze společnosti Visa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez hotovosti tu fungují i žebráci. V Číně se vše platí mobilem a QR, líčí Češka ze Šanghaje

Pokud lidé platí mobilním telefonem, měly by je chránit takzvané tokeny. Ty údaje karty, která je v mobilu nahraná, anonymizují.

Experti při platbách hodinkami nebo telefonem vyzdvihují hned několik výhod. „Dostanete účtenku. Například v taxislužbě máte digitální účtenku u sebe. Můžete pak službu reklamovat, když najdete nějakou nesrovnalost,“ zmínil pro CNN Prima NEWS člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

I v tomto případě se ale objevují rizika. Zneužít mobil či hodinky může někdo z blízkých osob. Ideálním preventivním opatřením je odemykání telefonu otiskem prstu. Mnohem problematičtější to je pak při platbách kartami na internetu. Lidé se mohu snadno stát obětí phishingu (podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů, pozn. red.).

„Pošlou vám falešné stránky, například České pošty, a snaží se z vás dostat číslo platební karty,“ dodal Petr Zíma z České spořitelny. Asi nejlepší radou, jak zachovat své peníze v bezpečí, je prevence a obezřetnost za každé situace.

Tagy: