Platba mobilem je bezpečnější než kartou. Peníze nejsou jen v prasátku, radí expert říkat dětem

Ilustrační foto.

Bezpečnost plateb

Platit bezkontaktně pomocí telefonu je ještě bezpečnější než samotnou kartou, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Petr Zíma z České spořitelny a popsal, v čem tkví výhoda takového způsobu úhrady. Expert také doporučil, abychom děti už od nízkého věku učili pracovat s virtuálními penězi.

Bezkontaktních plateb přibývá. Lidé stále více využívají k placení mobilní telefon či chytré hodinky. Je to jednak rychlejší, ale především pohodlnější. „Zjednodušeně takové platby fungují na vystavení takzvaného tokenu, což je bezvýznamné číslo, které se uloží do vašeho přístroje a slouží k veškeré komunikaci při platbě, jak v digitálním, tak fyzickém světě,“ popsal odborník.

ČTĚTE TAKÉ: Platby kartou součástí zákona? Omezení svobody, varuje Křeček. Jiní experti nápad vítají

Výhoda oproti plastové platební kartě spočívá právě v oné komunikaci, která nepracuje s číslem platební karty. „Tokenizace tedy v podstatě anonymizuje údaje platební karty a při komunikaci se vyměňuje pouze ten token,“ upřesnil Zíma. Takže i když platíte v digitálním světě skrze Apple Pay či Google Pay, hradíte pouze platebním tlačítkem těchto společností.

To však neznamená, že by samotná platba kartou byla nějak vysoce riziková. Ale je vcelku běžná praxe, že se podvodníci snaží od lidí její číslo získat a později zneužít. Například prostřednictvím podvržených webových stránek dopravních přepravců (takzvaný phishing, pozn. red.).

V případě, že si třeba nejste jistí zabezpečením e-shopu, ve kterém se chystáte nakoupit, banky nabízí i možnost jednorázové platební karty: „Tu si jednoduše vygenerujete skrze internetové bankovnictví a nastavíte si libovolný limit, většinou částku, kterou na e-shopu plánujete utratit. Poté co jednorázovou kartu použijete, se pro další platby zneplatní.“

Kdy pořídit kartu dětem?

„Osobně si myslím, že je dobré děti už od nízkého věku vést k tomu, že peníze nejsou jen v tom prasátku, ale jsou i virtuální. A že je potřeba se k nim chovat bezpečně –⁠ střežit kartu či telefon s internetovým bankovnictvím a chránit PIN,“ doporučil expert.

Ideální věk, kdy pořídit dětem kartu či jim zřídit platbu prostřednictvím mobilu či chytrých hodinek, je podle něj kolem osmi let.

Tagy: